Arhimedov puž

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Arhimedov puž

Arhimedov puž, takođe poznat kao pužna turbina, je turbina za vodu, koja se koristi za prenos potencijalne energiju od gornjeg nivoa vode u realnu energiju. Može se uporediti sa vodeničarskim točkom odnosno točakom na vodu. Međutim, u odnosu na točak za vodu, pužna turbina ima mnogo veću efikasnost. Turbina se sastoji od rotora u obliku Arhimedovog puža, koji rotira u polukružnom koritu. Voda teče kroz turbinu i njena težina pritiska na dole lopatice turbine, koja zauzvrat primorava turbinu da se okreće. Voda teče slobodno kroz turbinu nazad u reku. Gornji kraj pužne turbine je povezan sa generatorom preko menjača.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Varžtas turbina hidroelektrine Gorin, Lenkija

Arhimedova pužna turbina je drevni izum, koji se veruje da je jednostavna mašina. Veruje se da je puž izmislio Arhimed ze Sirakus ( 287-212 pne ). U 1819-oj god. francuski inženjer Klod Luj Mari Anri Navije ( 1785-1836 ) je predložio korišćenje Arhimedovog puža kao vida vodeničnog točka. U 1922-oj Vilijam Moerscher je u Americi patentirao hidrodinamičku pužnu turbinu. U 1990- Karl-Avgust Radlik (1912-2001) i profesor Karel Brada su razvili misao da se pomoću Arhimedovog puža razvije vodena turbina. Prvi model turbine je testiran u Pragu 1995. i 1996. Godine 1997. Češka kompanija Sigma Hranice, pod rukovodstvom Karel-Avgust Radlika i profesora Karel Brada, predstavila je prvi prototip Arhimedove pužne turbine, koja je kasnije instalirana u Obere Schlagveidmuhle. Postoje brojne sadašnje instalacije na malim hidroelektranama u Evropi. Prvi Arhimedova pužna turbina u Poljskoj je instalirana od strane češke kompanije GESS - CZ , sro iz Hranice u junu 2011 na reci Radomka u Jastrzebia oblast pod Radomilemi.

Dodatci[uredi - уреди | uredi izvor]

Arhimedova pužna turbina se primenjuje na rekama sa relativno niskim padom (od 1 m do 10 m ) i sa malim proticajima ( do oko 10 m3 /s sa jednom turbinom ). Zahvaljujući konstrukciji i sporom kretanju lopatica turbine, turbina se smatra da je prijateljska po životnu sredinu i životinski svet. Često je označena kao " fishfriendli ". Arhimedska turbina se može koristi u bilo kojoj situaciji gde postoji stroga obaveza da se pazi na okolinu i životinjski svet.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • William Moerscher - Patent US1434138
  • K. Brada, K.-A. Radlik - Water Screw Motor to Micro Power Plant - First Experiences of Construction and Operation (1998)
  • K. Brada - Micro Power Plant with Water Screw Motor (1995)
  • K. Brada, K.-A. Radlik - Water Power Screw - Characteristic and Use (1996)
  • K. Brada, K.-A. Radlik, (1996). Water screw motor for micropower plant. 6th Intl. Symp. Heat exchange and renewable energy sources, 43–52, W. Nowak, ed. Wydaw Politechniki Szczecińskiej, Szczecin, Poland.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]