Aretej iz Kapadokije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aretej)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aretej iz Kapadokije, ulje na platnu; Mahmut Karatoprak, 2015 (osobna zbirka Halila Tekinera, Kayseri)

Aretaeus (starogrčki: Ἀρεταῖος) je bio antički grčki ljekar iz rimskog doba, ali koji je autor jednog od najznačajnijih danas sačuvanih medicinskih tekstova iz starog vijeka. O njegovom se životu vrlo malo zna, osim da je živio u 1. ili 2. vijeku n.e. odnosno bio žitelj ili rodom iz Kapadokije.

Dijagnostički metod[uredi | uredi kod]

Aretej je na jonskom grčkom napisao opći traktat o bolestima, a koji je do danas sačuvan. Ova vrijedna knjiga pruža priličnu preciznost u opisu simptoma, odnosno dijagnostičkog karaktera bolesti. Aretej je u svojoj praksi uglavnom pratio Hipokratovu metodu, ali je obraćao manje pažnje na tzv. "prirodne sekcije" sistema, te se ponekad otvoreno proturječio "Ocu medicine".

Aretej je pružio klasične dijagnoze bolesti među kojima su astma, epilepsija, pneumonija, tetanus, rak materice i razni oblici duševnih poremećaja. Razlikovao je nervne od duševnih bolesti te opisao histeriju, glavobolju, maniju i melankliju. Pružio je prvi poznati opis celijaklije, imenovavši je bolešću trbuha, koliakos.[1]

Terapije koje predlaže se opisuju kao jednostavan sistem, koji se temelji na purgativima, kao i korištenju narkotika; Aretej je također bbio manje sklon puštanju krvi od većine antičkih ljekara. Ponekad se klasificira kao pripadnik tzv. pneumetakse škole, dok ga dio autora smatra pripadnikom ekletičke škole antičke medicine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Founding Physicians of Celiac - Aretaeus” (engleski). Celiac, Simply. Arhivirano iz originala na datum 2017-04-09. Pristupljeno 8. 4. 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]