Arelije Fusk

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Arelije Fusk (latinski: Arellius Fuscus) ili Aurelije Fusk (Aurelius Fuscus) bio je antički rimski retor. Tečno je govorio i grčki i latinski jezik, elegantnim i kićenim stilom. Charles Thomas Cruttwell kaže da je Aurelije bio azijanac, odnosno da je prakticirao retorički stil bogat ukrasnim figurama.

Vrhunac njegovog djelovanja u Rimu pada u posljednje godine Augustove vladavine. Bio je viteškog ranga, ali je degradiran zbog nekog izvanrednog skandala vezanog uz njegov život.[1] Deklamirao je češće na grčkom nego na latinskom, a Seneka Stariji opisuje njegov stil govorništva kao briljantan prije nego čvrst i kao antitetičan prije nego elokventan. Seneka, međutim, visoko cijeni njegovo izlaganje (explicatio) argumenta. Njegov hvalospjev o Ciceronu najzanimljiviji je primjerak njegova stila. Senekine Suasoriae i Controversiae obiluju citatima iz Fuskovih retoričkih vježbi. Njegov suparnik u poučavanju i deklamatorstvu bio je Porcije Latron, a čini se da su njihovi stilovi bili potpuno suprotni. Plinije Stariji zamjera Fusku nošenje srebrnih prstenova.[1] Bila su dvojica retoričara ovog imena, otac i sin, budući da Seneka obično spominje Arelija Fuska "oca" (Arellius Fuscus "pater"). Osobno ime jednog od njih bio je Kvint.[2]

Fusk je vjerojatno bio učitelj pjesnika Ovidija (43. pne. – 17/18. n.e.)[3] i Plinija Starijeg (23–79. n.e.), koji ga spominje u djelu Poznavanje prirode. Fuskov je učenik bio i Papirije Fabijan.[4]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Plinije Stariji, Poznavanje prirode, XXXIII, 12, 152.
  2. Smith 1873, s.v. "Fuscus, Arellius"
  3. „Archived copy”. Arhivirano iz originala na datum 11.1.2007. Pristupljeno 2007-01-10.  navodi da je Ovidije bio učenik Fuska i Porcija Latrona; [1] za izvještaj Seneke Starijeg u njegovim Suasoriae, gdje se nalazi i Fuskov odlomak o astrologiji.
  4. Dictionary entry Arhivirano 2.2.2007, na Wayback Machine-u, Fabianus entry Arhivirano 2.2.2007, na Wayback Machine-u.

Literatura[uredi | uredi kod]