Arapski leopard

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Arapski leopard
Arapski leopard u pustinji Judeje (Izrael) 1985. god.
Status zaštite

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Potporodica: Pantherinae
Rod: Panthera
Vrsta: P. pardus
Trojni naziv
Panthera pardus nimr
(Hemprich & Ehrenberg, 1833.)

Arapski leopard (Panthera pardus nimr[1]) je najmanja podvrsta leoparda čiji broj u divljini je manji od 250, podijeljenih u nekoliko nepovezanih staništa na Arapskom poluotoku[2] s manje od 50 jedinki, i u daljnjem je opadanju[3]. Te je stoga upisan na IUCN-ov crveni popis kritično ugroženih vrsta (CR).

Arapski leopard u uzgajalištu ugroženih arapskih vrsta u Šardžahu

Boja krzna kod ove podvrste je blijedožuta do duboko-zlatne, po kojemu su zbijeno raspoređene mrlje u obliku rozeta. Mnogo je manji od afričkog leoparda i drugih azijskih vrsta, a težina mu je oko 30 kg kod mužjaka i 20 kg kod ženki[4]. Iako dijele zajendičko stanište, mužjaci i ženke arapskog leoparda su osamljene životinje. Oni love manje i srednje velike životinje, a ulov privremeno spremaju na liticama ili skrivenim špiljama. U tim skloništima se mužjak i ženka sastaju na oko 5 dana da se pare i donose mlade. Poslije bremenitosti koja traje oko 100 dana, rađa se od jednog do četiri (obično dva) mladunca koji ostaju s majkom slijedeće dvije godine.

Ova podvrsta leoparda je do 1960-ih živjela na cijelom Arapskom poluotoku, uključujući Sinajski poluotok, te u pustinjama Judeje i Negev u Izraelu. Ovaj se prostor dramatično smanjio tijekom dvadesetog stoljeća usljed uništenja njegova prirodnog okoliša, te ubijanja kao odmazde, ili preventive zbog ubojstva stoke. Oko tristo jedinki se nalazi u zoološkim vrtovima širom Europe, Sjeverne Amerike i Bliskog istoka. Većina tih jedinki uključena je u program očuvanja i razmnožavanja u zatočeništvu.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. H. Schlegel, Handleiding Tot de Beoefening der Dierkunde, Felis orientalis, Boekdrukkerij van Nys, Breda, 1857., str. 23.
  2. P. Hellyer i S. Aspinall, The Emirates: A Natural History, Trident Press Limited, 2005., UAE
  3. D. P. Mallon, U. Breitenmoser i J. Ahmad Khan, Panthera pardus ssp. nimr[mrtav link] na IUCN Red List of Threatened Species (en) Preuzeto 31. siječnja 2012.
  4. U. Breitenmoser, D. Mallon i C. Breitenmoser-Würsten, A framework for the conservation of the Arabian leopard, Cat News Special Issue 1, 2006, str. 44.-47. (PDF)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

Ostali projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Panthera pardus nimr
Wikivrste imaju podatke o: Panthera pardus nimr