Guarauna

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aramidae)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Guarauna
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Gruiformes
Porodica: Aramidae
Bonaparte, 1849.
Rod: Aramus
Vieillot, 1816.
Vrsta: Aramus guarauna
Dvojni naziv
Aramus guarauna
Linnaeus, 1766.
Rasprostranjenost guaraune

Guarauna (Aramus guarauna) je jedini pripadnik porodice Aramidae. Nije ugrožena vrsta a postoji i brojna populacija u Evergladesu na Floridi.

Opis[uredi | uredi kod]

Guarauna, duga 56-71 cm i teška 0,9-1,3 kg, izgledom uvelike podsjeća na ždralove i barske koke, ali nedavna biohemijska istraživanja ukazuju na mogućnost da je u bliskom srodstvu sa perajonošcima. Ima srednje dug, lagano zaobljen kljun, dug vrat, zaokrugljena krila, kratak rep i duge noge. Dobri su plivači iako nemaju nožne prste povezane kožicom, a kako ima duge prste može hodati po nekom vodenom bilju. Lete snažno sa nogama izbačenim pozadi. Perje može biti smećkasto-tamnomaslinaste boje sa bronzanom bojom do zelenkastog preliva na gornjim dijelovima tijela. Prednji dio tijela ima šire bijele pruge. Mužjak i ženka se gotovo i ne razlikuju.

Oglašavaju se glasnim zvukovima sličnim jaukanju i vriskanju.

Ova vrsta se hrani velikim puževima, slatkovodnim školjkama, nekim kukcima, žabama i gušterima. Kada guarauna nađe puža, odnese ga u pliću vodu i tamo vješto skine poklopac ljušture i pojede ga. Na mjestima gdje donose ulovljene životinje posvuda ima razbacanih praznih školjki i ljuštura.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Grade plitko i oveće gnijezdo od granja odmah iznad vode u močvarama, ili u žbunju ili drveću. Ženka nese 5-7 svijetlosjajnih i pjegavih jaja. Oba roditelja inkubiraju jaja oko 27 dana. Oba raditelja hrane mlade, koji su potpuno odrasli nakon 7 tjedana, a nakon 16 odu svojim putem.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Guarauna nastanjuje otvorene ili pošumljene močvare ili sušno šipražje, na Floridi, Zapadnim Indijskim otocima, u Južnom Meksiku južno do Argentine, većim dijelom istočno od Anda.

Drugi projekti[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: guarauna
Wikivrste imaju podatke o: guarauni