Apple Lisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Apple Lisa

Apple Lisa ime je za osobno računalo koje je proizvodila američka tvrtka Apple Computer tijekom ranih 1980-tih. Projekt Lisa započeo je 1978. godine, i preobrazio je u projekt dizajniranja moćnog osobnog računala s grafičkim korisničkim sučeljem određeno za poslovno tržište. Nakon što je postalo očito da je Steve Jobs potpuno izgubio kontrolu nad troškovima i finalnoj ceni on je izbačen s projekta 1982., i prešao je na projekt Macintosh koji nije bio nasljednih projekta Lisa iako postoje mnoge sličnosti između oba sustava posebno u završnim inačicama.

Arhitektura Lise bila je mnogo naprednija od Macintosha iz istog vremena: proizvodni primjerci su se isporučivali s krutim diskom, boljom grafikom, i podrškom do 2 Mb RAM-a, zaštitom glavne memorije, te zaštitom protiv korupcije podataka na krutom disku, brojevnu tipkovnicu. Operacijski sustav podržavao je kooperatvni multitasking, ugrađeni čuvar zaslona, nefizičko ime za datoteke (mogućnost držanja datoteka sa istim imenom).

Bez obzira na sve za ono vreme fantastično napredne karakteristike cena od 10.000 dolara je osudila ovaj kompjuter na potpunu tržišnu katastrofu.