Apije Klaudije Kaudeks

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Appius Claudius Caudex)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Apije Klaudije Kaudeks (Appius Claudius Caudex) (3. vijek pne.) bio je rimski patricij iz roda Klaudija. Bio je unuk znamenitog državnika Apija Klaudija Ceka i sin Gaja Klaudija. Najpoznatiji po tome što je godine 264. pne. služio kao konzul te igrao važnu ulogu u događajima koji će pokrenuti prvi punski rat.

Uzrok rata je bilo nastojanje Kartagina|Kartagine da ovlada Sicilijom, a povod kartaginska intervencija kod Mesane u pomoć Mamertincima, odnosno njihovo odbijanje da se na mamertinski zahtjev povuku nakon što je minula opasnost od Sirakužana pod Hijeronom II. Mamertinci su se tada za pomoć obratili Rimskoj Republici.

Dio senatora se tome usprotivio, nastojeći održati tradicionalni savez sa Kartaginom. Apije Klaudije se zalagao za pomoć Mamertincima i na kraju odnio prevagu. Iste se godine s dvije legije iskrcao kod Mesane, što je bila prva rimska vojna akcija izvan Apeninskog poluotoka. Ispočetka je Mesinu deblokirao bez otpora, ali su potom Kartaginjani i Sirakužani sklopili savez, te je grad s mora blokirala kartaginska flota, a kopna sirakuška vojska. Kaudeks je nakon bezupješnih pregovora prvo potukao Sirakužane, a potom Kartaginjane. Pokušaj da zauzme grad Ehetla nije uspio, te se uz osjetne gubitke, Kaudeks povukao u Mesanu.[1]

Njegov brat Publije Klaudije Pulher je izabran za konzula 249. pne.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Diodorus Siculus, Biblioteca Historica, 23.3
Prethodi:
Quintus Fabius Maximus Gurges i Lucius Mamilius Vitulus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Markom Fulvijem Flakom
264. pne,
Slijedi:
Manius Valerius Maximus Corvinus Messalla i Manius Otacilius Crassus