Apolodor iz Karista

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Apolodor iz Karista (grč. Ἀπολλόδωρος ὁ Καρύστιος, delovao u 3. veku pne.) bio je jedan od istaknutih predstavnika nove atičke komedije. Rođen je u gradu Karistu na Eubeji, a živeo je i delovao u Atini, otprilike između 300. i 360. pne. U antičkim se izvorima naziva i Apolodorom Atinjaninom, što u ovom slučaju označava to da je dobio atinsko državljanstvo.

Napisao je 47 komedija i pet puta osvojio prvo mesto u dramskim nadmetanjima.[1] Bio je Posidipov savremenik, a prvi je komad izveo na pozornicu oko 285. pne.

Apolodorova Svekrva (Ἑκύρα) poslužila je kao uzor za Terencijevu Svekrvu, a Tužitelj (Ἐπιδικαζόμενος) za Terencijevu palijatu Formion.[2] Na osnovu ovih rimskih prerada zaključujemo da se Apolodor nalazio pod snažnim Menandrovim uticajem te da je jedna od njegovih odlika bila velika brižljivost, gotovo sitničavost, u strukturiranju zapleta.[3]

Ne treba ga mešati s Apolodorom iz Gele, takođe pesnikom nove atičke komedije.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Suda, α 3404.
  2. Albin Lesky, Povijest grčke književnosti, 2001; W. J. Kuiper, Two Comedies by Apollodorus of Carystus: Terence's "Hecyra" and "Phormio", 1938.
  3. T. B. L. Webster, Studies in Later Greek Comedy, 2nd edn., 1970, str. 225 sqq.