Aplec del Caragol de Lleida

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aplec del Caragol

L’ aplec del Caragol je gastronomska manifestacija koja se anualno održava od 1980. jednog vikenda u maju, na obalama reke Segre i Champs Elysees u Lleidi. Osim gastronomije, manifestacija uključuje i muziku, limene orkestre i paradu kroz gradske ulice. Godine 2010. na ovoj manifestaciji prisustvovalo je 200.000 posjetilaca i konzumirano je dvanaest tona puževa.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Godine 1980. godine na prvom festivalskom okupljanju učestvovalo je oko 300 grupa, a blizu 4000 posjetilaca je učestvovalo na prvoj gastronomskoj manifestaciji ovog tipa u Lleidi. Grupa koja je nosila naziv L’Ordre del Caragol bila je prva grupa na Aplecu. L’Ordre del Caragol je okupio 18 grupa i proveli su dan uz rijeku Segru. Zatražili su suradnju i dozvolu od Gradskog vijeća Lleide kako bi mogli da se okupe u naselju Cappont.

Dana 1. 4. 1981. l'Ordre del Cargol je poslao prvo cirkularno pismo grupama gdje ih informira o glavnim odlukama donesenim na posljednjem sastanku predstavnika grupa i o registraciji 34 grupe i 2300 učesnika sljedećeg Aplec del Caracola. Iste godine rodio se i Aplequet ili Jesenje okupljanje, koje je okupljalo zainteresirane prvog vikenda oktobra i do 60 grupa i 3000 članova za odavanje počasti originalnom dnevnom okupljanju i slavlju. U slavlju četvrtog l’Aplec del Caragola snimnjene su i popularne pjesme o Lleidi, među kojima je jedna posvećena puževima. Godine 1986. l'Aplec del Caragol se uključuje u program Festa Major de Lleida. Sedmicu dana prije proslave l’Apleca, dana 8. maja 1988 godine, Lleida je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda postigavši svjetski rekord u najvećem konzerviranju puževa. Na festivalu 1990. je predstavljeno novo izdanje albuma s novih devet pjesama čiju su muziku i tekst pisala braća Àngel i Joan Martínez, a među njihovim kooperantima bili su i Manuel Peralta, Eduardo Quijada, te Federació de Colles de l'Aplec.

Godine 1994. formirana je prva demokratska uprava l’Aplec. Godine 2002. Đeneralitat Katalonije proglasio je l’Aplec proslavom nacionalnog interesa.

Reference[uredi | uredi kod]