Apatovec

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Apatovec
Županija Koprivničko-križevačka
Općina/Grad Križevci
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 426[1]
Autooznaka

Apatovec (prethodno Apatovac), naselje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Upravnom organizacijom pripada gradu Križevcima.

Promet[uredi - уреди | uredi izvor]

Kroz ovo selo prolazi planinarski put br. 1 prema Kalniku. Osam kilometara od Koprivnice u dijelu istočnog Kalnika, na koti Pesek (295 m) nalazi se planinarska kuća "Rudi Jurić". Ona je na trasi Koprivničkog planinarskog puta. Od nje vodi označena markirana planinarska staza preko Vrhovca Sokolovačkog, Malog Botinovca, Apatovca, Stupa i Vratna do planinarskog doma na Kalniku (sedam sati hoda). Koprivnički planinarski put proteže se dijelom istočnog Kalnika a dijelom zapadnim predjelima Bilogore.

Apatovec i Slanje su spojeni makadamskom cesto s Vratnim kroz kojeg ide stara rimska cesta, koja koja duboko na sjever zasjeca greben planine, od početnih 220 metara, pa sve do iznad 350 metara. Tim je putem moguće do Ludbrega i Koprivnice.

Kod ovog sela se nalazi izvor mineralne vode, Apatovečko vrelo. Danas se puni pod nazivom Kapljice iz kalničkih izvora, a na sjeveru su Varaždinske Toplice, što sve govori da se ispod planine Kalnika nalaze aktivne stijene.

Tri i pol sata hoda od apatovečkog izvora se nalazi Stari grad Veliki Kalnik.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Apatovec treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.