Antun Cvitković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Antun Cvitković (Karlovac, 11. XII. 1938), enigmat.

Životopis[uredi | uredi kod]

Radni vijek proveo je kao privatni postolarski obrtnik, ali i majstor zagonetač jer se zagonetaštvom (preciznije odgonetaštvom) počeo baviti još kao mladi gimnazijalac 1951. godine. Uz tu mladalačku ljubav prema zagonetkama u svakoj prilici voli istaknuti još jednu: ljubav prema stripu, posebno domaćem, u kojemu iznad i prije svih stavlja Andriju Maurovića i Waltera Neugebauera. Od godine 2000. je u mirovini.

Bavljenje enigmatikom[uredi | uredi kod]

Kao autor zagonetaka javio se nešto kasnije. Prvi rad objavila mu je bjelovarska Čvor-križaljka 24. I. 1973. godine (križaljka 9x14) i otad je redovito surađivao u izdanjima Čvora iz Bjelovara i u zagrebačkome Džokeru, dok je pokoji rad znao objaviti i u drugim zagonetačkim listovima koji su izlazili u bivšoj Jugoslaviji. Svestran je zagonetač i odgonetač, sudionik brojnih sastavljačkih i odgonetačkih prvenstava, od 2000-ih redovni član Kvizoramine ekipe na nadmetanjima što ih organizira Hrvatski zagonetački savez (njegova je nemala zasluga za Kvizoraminu pobjedu na Enigmatskome vlaku 2005. godine).

Sudjelovao je na brojnim zagonetačkim skupovima (prvi put na IX. susretu zagonetača Jugoslavije u Kumrovcu 1977), a danas je stalni suradnik dviju hrvatskih zagonetačkih revija: Kvizorame i riječkoga Feniksa. S više ili manje uspjeha sudjelovao je na svim do sada raspisanim Kvizoraminim sastavljačkim natječajima, Pavlovim memorijalima i Memorijalima Pavle-Libran.

Kvadrati i pananagramke[uredi | uredi kod]

Iako svestran, Cvitković posebno voli sastavljati pananagramke i kvadrate 8x8, dok križaljke, premetaljke, čahure, opetovne likove svih vrsta, rebuse i druge zagonetke sastavlja rjeđe. Pananagramnih ispunjaljki objavio je blizu 600, bez pomoći računala kao baze podataka. Kvadrata 8x8 pak objavio je preko 250 (stoti u Kvizorami broj 695). Jedan od prvih kvadrata 8x8 (katataza, Apolinar, Tokutomi, aluminij, Titicaca, anonaran, zamicati, Arijanit) objavio je u Nedjeljnoj Dalmaciji od 25. V. 1980. godine. Objavio je i jedan kvadrat 9x9.

Prilog na televiziji[uredi | uredi kod]

Hrvatska televizija o njemu je potkraj 2004. godine emitirala dopadljiv prilog svoga karlovačkog dopisništva (novinarka: Tanja Papeš) pa se premetaljka Borisa Nazanskog od njegova imena i prezimena osvrće i na tu činjenicu:

KUĆNI TV …
CIO NA TV!

Rješenje: Antun Cvitković

Izvor[uredi | uredi kod]