Anton Marčelo Popović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anton Marčelo Popović (Bratići kraj Vrsara, 1943 - Vrsar, 27. ožujka 1996) bio je hrvatski poslovni čovjek, turistički djelatnik i političar, poznat kao prvi ministar turizma u Vladi demokratskog jedinstva, ali i kao jedini ministar u povijesti moderne Hrvatske čiji je život okončan nasilno.

Popović je završio Poljoprivredni fakultet u Zagrebu. Godine 1969. se zaposlio u vrsarskom turističkom poduzeću Anita. Od 1987. do 1990. je bio komercijalni direktor poduzeća Laguna Commerce iz Poreča, a 1990. je postao direktor Anite. Popović je bio član Hrvatske demokratske zajednice i kao njen kandidat je na izborima 1990. godine izabran u prvi višestranački saziv Sabora. Nakon izbijanja Domovinskog rata je u ljeto 1991. imenovan za ministra turizma, i na tom je mjestu ostao do kraja mandata hrvatske vlade. Poslije se vratio na mjesto direktora Anite.

Noću 27. ožujka u Vrsaru, nakon što se vraćao iz posjeta prijatelju, ubijen je u zasjedi hicima iz automata "Uzi". Mjesec dana kasnije je u Grazu uhićen Siniša Štracaboško zvani "hrvatski Rambo", kontroverzni pripadnik zapovjednik hrvatskih paravojnih formacija s početka rata, te optužen za ubojstvo i za njega osuđen na 15 godina zatvora.[1] Ubojstvo je bio naručio Šime Medanić, lokalni poduzetnik koji se sa Popovićem nalazio u poslovnom sporu. [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]