Anton Krošl

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anton Krošl, slovenski istoričar, pedagog, političar, pesnik, pisac,* 18. maj 1905, Brežice, † 4. maj 1945, koncentracioni logor Neuengamme-Hamburg, Treći rajh.

U Mariboru se je školovao na humanističkoj gimnaziji. Studirao je u Ljubljani na Filozofskom fakultetu gde je diplomirao godine 1930. U međuvremenu se studijski dodatno školovao u Parizu i Caenu u Francuskoj. Pisao je knjige i pesme, prevodio i bio urednik. Napisao je zvanični školski uđbenik za istoriju, koji se koristio u Kraljevini Jugoslaviji. Radio je kao profesor na Trgovačkoj akademiji u Ljubljani (Trgovska akademija v Ljubljani). Bio je početnik slovenačkog školovanja na daljinu – osnovao je i bio vlasnik te direktor privatne Dopisne trgovačke škole u Ljubljani ( Dopisna trgovska šola) i Trgovačkog zavoda za učenje (Trgovski učni zavod). Godine 1941 doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Ljubljani sa dizertacijom Zemljišna od veza na nekadašnjem Kranjskem: organizacija i rad zemljišnoodveznih organa Zemljiška odveza na bivšem Kranjskem : (organizacija in delo zemljiškoodveznih organov 1849 - 1853).

Za vreme II. svetskog rata osnovao i vodio je tajnu narodnooslobodilačku organizaciju Pobratim (1941). Bil je ustanovitelj in voditelj Narodne legije (1942).

Dr. Krošl bio je načelnik GOO-Glavnog organizacionog odbora kod štaba Komande Slovenije-kraljeve jugoslovanske vojske u Sloveniji. Sa tom funkcijom bio je najvišje rangirani civil u okviru kraljeve jugoslovanske vojske na teritoriju Slovenije. Komanda Slovenije osnovana je februara 1942. Imala je štab koji je bio sastavljen iz organizacionog i operativnog dela. Dr. Krošla su 1942 godine zatvorile italijanske okupacione snage, iz zatvora pušten 1943.

Dr. Krošl je surađivao i sa tajnom organizacijom [[Direktorij (organizacija)]|Direktorij]] osnovana na kasno proleče 1943 i koja je ujedinjavala sve grupacije, koje nisu bile uključene u OF-Oslobodilačku frontu i one koje su bile nezadovoljne sa Slovenskom zavezom. U Direktoriju su bili dr. Nagode, Bano, Vrčon i F. S. Finžgar (poznati pisac, njegov najpoznatiji roman Ispod slobodnog sunca-Pod svobodnim soncem). Želeli su organizovati tajni vojni savez, koji bi preuzeo političko i vojno rukovodstvo u Sloveniji, za komandanta su imenovali dr. Krošla. Dr. Krošl je osnovao i vodio tajnu medjuratnu organizaciju Narodna edinost, ki je izdavala tajne novine Narodna edinost .

U godinama 1943 i 1944 je bio i načelnik DOS-Državne obaveštajne službe kraljeve jugoslovanske vojske u Sloveniji (''DOS-Državna obveščevalna služba kraljeva vojske v Sloveniji'').

U okviru hapšenja u Batovoj palati godine 1944 uhapsile su ga nemaške okupacione snage (gestapo) i poslale u koncentracioni logor Dachau i odande u koncentracioni logor Neuengamme kod Hamburga. Umro je godine 1945 u tragediji »Cap Arcona«.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Arhiv Republike Slovenije, »AS 1931«.
  • Andersen. N; preveo Krošl, A (1930). »Proletarske novele«.
  • Bajt. A (2006). »Bermanov dosje«.
  • Enciklopedija Slovenija (1992). knjiga 6; Krek-Marij. »Anton Krošl«.
  • Izvestje Dopisna trgovska šola in trgovski učni zavod (1934)
  • Krošl. A (1930). Dnevne novine Slovenec; »Kulturna stremljenja slovenskega akademika po prevratu«.
  • Krošl. A (ur.) (1930). »Sedem mladih slovenskih pisateljev«.
  • Krošl, A (1934). "Zgodovina trgovine s kratkim orisom občne zgodovine."
  • Krošl, A (1935). »Istorija trgovine sa kratkim opisom opšte istorije za dvorazredne trgovačke i njima slične stručne škole«.
  • Krošl, A (1936). "Priročnik za strojepisje."
  • Krošl, A (1941). "Zemljiška odveza na bivšem Kranjskem : (organizacija in delo zemljiškoodveznih organov 1849 - 1853): doktorska disertacija."
  • Petelin, S; Krošl, A (1934). "Pregled občne zgodovine."
  • Šidjanin, M (2012). "Dr. Anton Krošl z narodnega, mednarodnega in diplomatskega vidika : magistarski rad."