Antički teatar u Ohridu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antički teatar u Ohridu
Aнтичкиот театар Охрид
Pogled na antički teatar
Zemlja  Makedonija
Nadmorska visina 500
Civilizacija Helenizam
Antički teatar u Ohridu na mapi Severne Makedonije
Antički teatar u Ohridu
Antički teatar iz Ohrida
Period postojanja 200. pne. - 4. vijek
Koordinate: 41°06′N 20°47′E / 41.100°N 20.783°E / 41.100; 20.783

Antički teatar u Ohridu je drevni grčki teatar iz helenističkog razdoblja, koji se nalazi u Ohridu, Republika Makedonija.

To je jedini helenistički tatar u Republici Makedoniji (ostala tri u Scupiu, Stobiu i Heraclei Lyncestis) su iz rimskih vremena. Ostalo je nejasno koliki je bio kapacitet tog teatra (broj sjedala), jer danas sačuvan samo donji dio teatra.

Historija[uredi | uredi kod]

Teatar je izgrađen oko 200. pne. Taj teatar na otvorenom ima savršen položaj, između dva brežuljka koja ga okružuju i drže zaštićenim od vjetrova, koji bi mogli ometati akustiku tokom predstave. Sa njega se pruža prekrasan pogled na Ohridsko jezero i Planinu Galičicu. Nakon rimskog osvajanja grada, teatar je pretvoren u arenu za borbe gladijatora. Daljnja sudbina nije nam poznata, vjerojatno je napušten nakon zabrane gladijatorskih igara za cara Konstantina Velikog 325 godine.

Prve pretpostavke o postojanju antičkog teatra iznio je ruski historičar umjetnosti Kondakov 1900 godine. On je te smjele teze iznio na osnovu bogate kiparske dekoracije koja je bila pronađena na mnogim lokacijama po gradu (dijelovi sjedala, arhitravi). Još kada je vidio dva reljefa Dioniza i muza, u inventaru ohridske crkve sv. Bogorodice Bolničke, a koji su uvijek išli uz teatarske predstave, bio je potpuno uvjeren da su bili dijelovi antičkog teatra.

Antički teatar u Ohridu

Ali kazalište je zapravo otkriveno gotovo slučajno, 1935 godine od strane srpskog arheologa Nikole Vulića u središnjem dijelu Ohrida - Varoš.[1]

Pogled na pozornicu i jezero u pozadini

Daljnja arheološka istraživanja i iskapanja tokom 1959-1960 pod vodstvom ohridskog arheologa Vasila Lahtova, iznijela su na svijetlo dana dijelove helenističkog teatra. No antički teatar, ispod Samuilove tvrđave i blizu Gornje porte ohridskog Starog grada, konačno je „izronio na svijelo dana” za vrijeme arheoloških iskapanja 1999 - 2001 godine.

Jedno od značajnijih novijih otkrića u ovom teatru su imena posjetioca, urezana u sjedišta – vjerojatno onih gostiju koji su imali pretplatu za predstave u teatru.

  • Danas taj prostor služi za razne namjene, ali najviše za predstave Ohridskog ljeta, tradicionalne međunarodne kulturne manifestacije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Ohrid Things to Do, Ohrid Attractions, Anticki teatar, virtualtourist.com”. Arhivirano iz originala na datum 2009-07-15. Pristupljeno 2011-01-04. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]