Anthony Asquith

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Anthony Asquith
filmski režiser

Walter James Redfern Turner, Anthony Asquith, Charles Percy Sanger, Mark Gertler
Biografske informacije
Rođenje 9. novembar 1902.
London, Engleska, UK
Smrt 20. februar 1968. (dob: 65)
London, England
Roditelji Herbert Henry Asquith (otac)
Profesionalne informacije
Zanimanje filmski režiser
Opus
Djelatni period 1927 - 1964
Znamenita djela

Entoni Eskvit (engl. Anthony Asquith) rođen je u Londonu 9. novembra 1902. godine, kao sin H. H. Askvita, inače premijera Ujedinjenog Kraljevstva za vreme Prvog svetskog rata, i Margot Eskvit. Obrazovanje stekao je na koledžima Vinčester i Beliol u Oksfordu.

Njegov prvi uspešni film bio je Pigmalion iz 1938. godine zasnovan na delu Džordža Bernard Šoa. Bio je dugogodišnji prijatelj sa Terensom Ratigenom i Anatolom de Grunvaldom, i njih trojica su sarađivali na mnogim filmovima. Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je i film iz 1952. godine, koji je snimio u saradnji sa Terensom, "Važno je zvati se Ernest" zasnovano na delu Oskara Vajlda. Takođe jedan od njegovih poznatijih filmova je i "Žuti Rols-Rojs" iz 1964. godine.

Smatra se, bar je tada bilo, da je bio umešan u Profumov skandal, u kome je bio poznat kao čovek sa maskom. Zapravo veruje se da je bio prisutan na orgijama koje su organizovali Stefan Vord, Kristin Kiler i Mendi Rajs-Dejvis, a gde su glavni akteri bili tadašnji ministar rata Ujedinjenog Kraljevstva, Džon Profumo, i sovjetski mornarički ataše, Jevgenije Ivanov.

Kao večiti neženja, za koga se sumnjalo da ima homoseksualne sklonosti, umrao je u 65. godini života od limfoma.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]