Anthony Asquith

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Anthony Asquith
Biografske informacije
Rođenje9. novembar 1902.
London, Engleska, UK
Smrt20. februar 1968. (dob: 65)
London, England
RoditeljiHerbert Henry Asquith (otac)
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmski režiser
Opus
Djelatni period1927 - 1964
Znamenita djela

Entoni Eskvit (engl. Anthony Asquith) rođen je u Londonu 9. novembra 1902. godine, kao sin H. H. Askvita, inače premijera Ujedinjenog Kraljevstva za vreme Prvog svetskog rata, i Margot Eskvit. Obrazovanje stekao je na koledžima Vinčester i Beliol u Oksfordu.

Njegov prvi uspešni film bio je Pigmalion iz 1938. godine zasnovan na delu Džordža Bernard Šoa. Bio je dugogodišnji prijatelj sa Terensom Ratigenom i Anatolom de Grunvaldom, i njih trojica su sarađivali na mnogim filmovima. Jedan od njegovih najpoznatijih filmova je i film iz 1952. godine, koji je snimio u saradnji sa Terensom, "Važno je zvati se Ernest" zasnovano na delu Oskara Vajlda. Takođe jedan od njegovih poznatijih filmova je i "Žuti Rols-Rojs" iz 1964. godine.

Smatra se, bar je tada bilo, da je bio umešan u Profumov skandal, u kome je bio poznat kao čovek sa maskom. Zapravo veruje se da je bio prisutan na orgijama koje su organizovali Stefan Vord, Kristin Kiler i Mendi Rajs-Dejvis, a gde su glavni akteri bili tadašnji ministar rata Ujedinjenog Kraljevstva, Džon Profumo, i sovjetski mornarički ataše, Jevgenije Ivanov.

Kao večiti neženja, za koga se sumnjalo da ima homoseksualne sklonosti, umrao je u 65. godini života od limfoma.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]