Ante Bedalov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ante Bedalov (Šibenik, 24. lipnja 1952. - Ušba, Kavkaz, 24. srpnja 1974) je bio hrvatski planinar, iz Kaštel Kambelovca koji je tragično poginuo na Kavkazu.

Osim planinarenjem, Ante Bedalov je bio i veslač u splitskom Gusaru. Nakon što je završio ljetni tečaj GSS-a i pokazao penjački talent, počeo se, 1970., baviti alpinizmom, kao član AO Mosor, a kasnije je postao i član uprave PD Mosor. Ispenjao je više od stotinu smjerova. Od poznatijih uspona, vrijed istaknuti razne uspone na Dolomitima i Grossglockner. Penjao je i zimske smjerove, na Troglavu i Biokovu. U srpnju 1974 je svojim usponima u Elbrusu na Kavkazu ispunio uvjete za stjecanje naziva alpinist, no umro je nekoliko dana kasnije, na istoj planini. PSH mu je 1975 posthumno dodijelio status alpinista.

Pogibija[uredi | uredi kod]

Ante Bedalov poginuo je na Kavkazu 1974. godine, zajedno s kolegama Ursom Vrdoljakom, Nenadom Čulićem i Viktorom Tabakovićem. U njegovu čast je, od kaštelanske sekcije PD Mosor, 1980. godine osnovano Hrvatsko planinarsko društvo Ante Bedalov.

Izvori[uredi | uredi kod]