Anonimni alkoholičari

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anonimni alkoholičari, logotip
Anonimni alkoholičari, oznaka kontaktnog mjesta
Žeton ili »čip« trijeznosti, koji se daje za određeno trajanje trijeznosti, s Molitvom spokoja na poleđini. Zelena boja ovdje označava šest mjeseci trijeznosti; ljubičasta boja je za devet mjeseci.

Anonimni alkoholičari (engl. Alcoholics Anonymous, akr. AA), udruženje muškaraca i žena koji međusobno razmjenjuju iskustvo, snagu i nadu sa ciljem da reše zajednički problem i pomognu i drugima da se oporave od alkoholizma.

Za članstvo postoji samo jedan uvjet, a to je želja da se prestane piti. Članarina se ne naplaćuje, mi se sami finansiramo sopstvenim prilozima. A.A. nema nikakve veze ni s jednom vjerskom sektom, skupinom, političkom ili drugom organizacijom i institucijom. A.A. ne želi sudjelovati u javnim prijeporima, te ne podržava nikakve ciljeve niti im se protivi.

Naš osnovni cilj je da ostanemo trijezni i pomognemo drugim alkoholičarima da ostvare stanje trijeznosti.

Al-anon obiteljske grupe[uredi | uredi kod]

Al-anon obiteljske grupe, Al-anon i Alateen su zajednice bračnih partnera, srodnika, djece i prijatelja onih koji imaju problema s pijenjem (bez obzira na to jesu li članovi Anonimnih Alkohoičara). Oni međusobno razmjenjuju svoja iskustva, međusobno se potpomažu i pružaju nadu jedni drugima, a sve da bi riješili svoje zajedničke probleme - strah, nesigurnost, nedostatak razumijevanja sebe samog i alkoholičara, upropaštene živote zbog alkoholizma, te obiteljske bolesti

U Hrvatskoj djeluje Al-anon obiteljska grupa u Splitu.

Al - Anon program[uredi | uredi kod]

Al-anon program se bazira na Dvanaest Koraka i Dvanaest Tradicija koje su kreirali AA, a vodi nas do osobnog osvješćivanja. Al-anon program naglašava duhovne vrijednosti i pokazuje nam kako se one mogu koristiti u suočavanju sa svakodnevnim situacijama.

Dvanaest Koraka AA[uredi | uredi kod]

1. Priznali smo da smo nemoćni pred alkoholom te da nismo mogli upravljati svojim životima

2. Povjerovali smo da nam Sila koja je jača od nas samih može vratiti zdrav razum.

3. Odlučili smo predati svoju volju i život na brigu Bogu, kako ga mi razumijemo.

4. Bez straha smo obavili svoju moralnu inventuru.

5. Priznali smo Bogu, sebi samima i nekom drugom ljudskom biću pravu prirodu naših grešaka.

6. Bili smo potpuno spremni dozvoliti Bogu da ukloni sve naše karakterne nedostatke.

7. Ponizno smo Ga zamolili da ukloni naše mane.

8. Načinili smo listu svih osoba kojima smo naudili te smo postali voljni svima im to nadoknaditi.

9. Direktno smo ispravljali svoje greške učinjene tim ljudima, kad god je to bilo moguće, osim u slučajevima kada bi time njima ili drugima učinili nažao..

10. Neprestano smo preispitivali sebe i kada bismo pogriješili odmah bi to priznali..

11. Tragali smo putem molitve i meditacije kako da poboljšamo svoj svjesni kontakt s Bogom, kako ga mi razumjemo, moleći se za spoznaju njegove volje za nas, te za snagu da to sve ostvarimo..

12. Nakon što smo, kao rezultat poduzimanja ovih koraka, doživjeli duhovno buđenje, pokušali smo prenijeti ovu poruku alkoholičarima i primjenjivati ove principe u svim životnim situacijama..

Dvanaest Tradicija AA[uredi | uredi kod]

1. Naša zajednička dobrobit treba biti na prvom mjestu; pojedinačni oporavak ovisi od jedinstva u AA.

2. U ostvarenju našeg zajedničkog cilja postoji samo jedan vrhovni autoritet – Bog pun ljubavi, kako se on očituje u našoj zajedničkoj svijesti. Naši su čelnici samo pouzdane sluge; oni ne upravljaju.

3. Jedini uvjet za članstvo u A.A. je želja da se prestane piti.

4. Svaka grupa treba treba biti autonomna osim u pitanjima koja imaju utjecaj na druge Grupe ili AA u cjelini.

5. Svaka grupa ima samo jednu primarnu zadaću - prenijeti poruku do alkoholičara koji još uvijek pate.

6. Niti jedna grupa nikada ne treba davati podršku, financirati niti davati ime AA na uporabu bilo kojoj srodnoj organizaciji ili vanjskoj instituciji, kako nas problemi novca, imovine i utjecaja ne bi udaljili od naše glavne zadaće.

7. Svaka AA grupa mora biti u stanju u potpunosti se izdržavati sama, odbijajući priloge izvana.

8. Anonimni alkoholičari trebaju zauvijek ostati neprofesionalci iako u našim uslužnim centrima mogu raditi stručni uposlenici.

9. A.A. kao takav, nikada ne smije postati organiziran: ali mi možemo organizirati uslužne odbore ili vijeća koji će biti direktno odgovorni onima koje uslužuju.

10. Anonimni alkoholicari nemaju svoje mišljenje o vanjskim pitanjima; dakle ime A.A. se nikada ne treba uvući u javne sporove.

11. Naša politika za odnose s javnošću se zasniva na privlačenju prije nego promoviranju: trebamo uvijek sačuvati osobnu anonimnost kada se radi o tisku, radiju i filmovima.

12. Anonimnost je duhovna osnova svih tradicija; ona nas stalno podsjeća da principi imaju prednost ispred osobnih stvari.

Adresar AA Hrvatske[uredi | uredi kod]

AA Hrvatske ima podružnice u sljedećim gradovima:

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

AA Linkovi:

Više o temi alkoholizma: