Anoftalmija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Desnostrana anoftalmija (snimak magnetnom rezonancijom)

Anoftalmija, poznata i kao anoftalmus (grčki: ανόφθαλμος, "bez oka"), je kongenitalno odsustvo jednog ili oba oka.

Učestalost[uredi - уреди | uredi izvor]

Prava ili primarna anoftalmija vrlo je rijetka. Dijagnoza prave anoftalmije može se postaviti samo onda kad postoji potpuno odsustvo očnog tkiva u orbiti. Puno češće se viđa ekstremna mikroftalmija. U tom stanju, mala jabučica je prisutna u orbitalnom mekom tkivu, što se ne vidi inicijalnim pregledom.

Postoje tri tipa ovog stanja:

  • Primarna anoftalmija je kompletno odsustvo očnog tkiva zbog greške u razvoju dijela mozga koji formira oko.
  • Sekundarna anoftalmija: oko se počne razvijati pa iz nekog razloga prestane, ostavljajući dijete samo sa rezidualnim očnim tkivom ili ekstremno malim očima koje se mogu vidjeti samo detaljnim pregledom.
  • Degenerativna anoftalmija: oko se počelo formirati a onda iz nekog razloga degenerira. Jedan od razloga za to mogao bi biti nedostatak opskrbe oka krvlju.

Uzroci[uredi - уреди | uredi izvor]

Anoftalmija i mikroftalmija mogu se razviti sekundarno zbog prestanka razvoja oka u raznim stadijima razvoj optičke vezikule. Bitno je prepoznati mikroftalmiju zato što razvoj orbitalne regije, isto kao i vjeđa, ovisi o prisutstvu oka normalne veličine u intrauterinom razvoju. Anoftalmija je katkad klinička karakteristika trisomije 13 koja je velika kromosomska abnormalnost.

Liječenje[uredi - уреди | uredi izvor]

Rano liječenje raznim ekspanderima i kirurgijom, kad je to potrebno, pomaže u smanjenju orbitalne asimetričnosti i kozmetskog deformiteta kod te djece.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]