Anni-Frid Lyngstad

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ani-Frid Lingstad


Puno ime Ani-Frid Sjini Lingstad
Druga imena Frida, Frida Lingstad, Frida Anderson, Princeza Ani-Frid Reus od Plauena
Aktivni period 19671984, 19962004
Instrument klavir
Žanr Džez, pop
Izdavačka kuća EMI, Polar Music, Andersson Records
Zvaničan sajt ABBA Official site

Njena Visost Princeza Ani-Frid Reus, Kneginja od Plauena (rođena Ani-Frid Sjini Lingstad, (Anni-Frid Synni Lyngstad), 15. novembra 1945. u Narviku, Norveška) je švedska pevačica, najpoznatija kao Frida Lingštad, jedna od članica čuvenog kvarteta ABBA.

Porodica[uredi | uredi kod]

Lingstad je rođena 15. novembra 1945. godine u Narviku, Norveška. Njena majka Sjini je imala samo devetnaest godina kada je rodila Fridu, kćerku nemačkog vojnika Alfreda Hasea, koji je tu boravio za vreme nemačke okupacije Norveške u Drugom svetskom ratu. Nakon završetka rata, Hase je napustio Norvešku

Dvogodišnja Frida se sa majkom i bakom po majčinoj strani preselila u Švedsku, plašeći se odmazde protiv onih koji su imali nešto sa Nemcima tokom okupacije. Ovo je moglo da podrazumeva ne samo uvrede već i odvajanje dece od roditelja i rodbine kao u slučaju mnoge dece rata. Njena majka je u Švedskoj 1947. umrla od bolesti. Fridu je odgajila njena baka Arntine Lyngstad ("Agny"). 1977. godine, časopis 'Bravo je objavio njenu biografiju, a Frida je saznala da je njen otac živ. Upoznali su se te iste godine.

Brakovi[uredi | uredi kod]

3. aprila 1963. godine, 17-ogodišnja Frida se udala za muzičara Ragnara Frediksona. Imali su dvoje dece: Hansa Ragnara (rođen 26. januara 1963) i En Liz-Lot (25. februar 196713. januar 1998). Razišli su se ubrzo nakon rođenja njihove kćerke, a zvanično su se razveli 19. maja 1970. Tog istog dana, Fridina baka, Arntin, umrla je u 71. godini.

U maju 1969. godine, Frida je upoznala Benija Andersona, a par se ubrzo verio. Od 1971. su živeli zajedno, a venčali su se 6. oktobra 1978, kada je grupa ABBA bila najuspešnija. Ipak, razišli su se nakon tri godine braka, februara 1981, a razveli su se u novembru iste godine.

1982. se preselila iz Švedske u London. Za vreme perioda provedenog tamo, imala je mnogo ljubavnika, što se pretpostavlja da je posledica raskida sa Andersonom. Za zvezdu je to bio težak period. 1986. se preselila u Švajcarsku, gde i dalje živi.

26. avgusta 1992, se po treći put udala. Treći muž bio Nemac Hajnrih Ruco, princ Rojs od Plauena (24. maj 1950 - 29. oktobar 1999). Ovim brakom, postala je maćeha princezama Henrijeti i Paulini Rojs fon Plauen, Hajnrihovim ćerkama iz prvog braka. Princ je umro od bolesti 1999, a godinu dana pre toga, 13. januara 1998, Fridina kćerka Liz-Lot Kasper (rođena Fredrikson) poginula je u saobraćajnoj nesreći u SAD. Tokom svog braka sa princom Rojsom koji je bio školski drug švedskog kralja Karla XVI Gustafa, zbližila se sa švedskom kraljevskom porodicom i postala bliska prijateljica sa švedskom kraljicom Silvijom kojoj je nekad i bila posvećena pesma Dancing Queen.

Danas se Frida bavi humanitarnim radom.

Albumi[uredi | uredi kod]

Albumi na švedskom jeziku[uredi | uredi kod]

Albumi na engleskom jeziku[uredi | uredi kod]

  • Something's Going On (1982)
  • Shine (1984)

Vanjske veze[uredi | uredi kod]