Anne Hathaway (1556–1623)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Anne Hathaway (Shakespeare))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Anne Hathaway (Shottery kod Stratforda, 1555/1556.Stratford, 6. augusta 1623.), supruga Williama Shakespearea.

Život[uredi | uredi kod]

O njoj se zna vrlo malo osim referenci u pravnim dokumentima, ali njezina ličnost i odnos sa Shakespeareom su predmet nagađanja mnogih historičara i pisaca. Historičari pretpostavljaju da je rođena oko 1555/1556. i da je odrasla u Shotteryju, jednom selu zapadno od Stratforda (Warwickshire), na farmi porodice Hathaway. Njezin otac, Richard Hathaway, bio je seljak (tzv. yeoman). Hathaway je se udala za Shakespearea u novembru 1582. dok je već bila trudna sa prvim djetetom, kojeg je rodila šest mjeseci kasnije. Razliku u godinama, dodatu Hathawayinoj prijebračnoj trudnoći, neki su historičari koristili kao dokaz da se radilo o vjenčanju iz puške, koje je donekle nevoljkom Shakespeareu nametnula porodica Hathaway. Međutim, nema drugih dokaza za ovaj zaključak.

Iz njihovog braka je se rodilo troje djece: Susanna 1583. i blizanci Hamnel i Judith 1585. Hamnet je umro sa jedanaest godina tokom jednog od čestih izbijanja bubonske kuge i pokopan je u Stratfordu 11. augusta 1596.

Godine 1607., najstarija kći Susanna udala je se za lokalnog liječnika, Johna Halla (1575-1635), i sljedeće godine rodila kćer Elizabeth (1608-1670). Druga kći Judith udala je se za Thomasa Quineya (1589-1663), koji je bio stratfordski vinar i vlasnik krčme iz dobre porodice. Njih dvoje su se vjenčali u februaru 1616. kada je ona imala trideset i jednu a on dvadesetsedam godina. Sumnja se da Shakespeare nije odobrio ovaj izbor kada je otkrio da je Quiney zatrudnjeo drugu djevojku. Osim toga, Quiney nije uspio dobiti posebnu dozvolu za vjenčanje potrebnu za vrijeme Korizme, što je dovelo do ekskomuniciranja Judithe i Thomasa 12. marta. Ubrzo nakon toga, 25. marta 1616. Shakespeare je izmijenio svoju oporuku kako bi Judith naslijedila tristo funti u njegovo ime, izostavljajući Quineya iz testamenta i dajući većinu svog imanja drugoj kćeri Susanni i njezinom suprugu.

Neki autori tvrde da je Shakespeare počeo ne voljeti svoju ženu, ali ne postoji čvrsta dokumentacija koja bi poduprla tu pretpostavku. Većinu života William je proveo u Londonu, pišući i izvodeći svoje drame, dok je Anne ostala u Stratfordu. Međutim, prema Johnu Aubreyju, vraćao je se u Stratford na određeno vrijeme svake godine.[1] Kad se 1613. godine povukao iz kazališta, napustio je London da bi živio u Stratfordu sa Annom.

Poznato je da je Shakespeare ostavio samo jednu oporuku svojoj ženi, svoj «drugi najbolji krevet sa namještajem». Ne spominje se «najbolji» krevet koji bi bio uključen u glavnu ostavštinu Susanni. To oporučenje Anne često se tumačilo kao omalovažavanje, implicirajući da je Anne u nekom smislu bila samo «druga najbolja» osoba u Williamovom privatnom životu.

William je umro najvjerojatnije 23. aprila 1616. a Anne je preživjela sedam godina nakon smrti supruga. Jedan dokument iz 1693. bilježi kako je «jako željela» da bude pokopana sa svojim mužem.[2] Zapravo je bila sahranjena u posebnom grobu pokraj njega u Crkvi Svetog Trojstva (Church of the Holy Trinity) u Stratfordu. Natpis kaže: «Ovdje leži tijelo Anne, supruge Williama Shakespearea, koja je napustila ovaj život 6. augusta 1623. u dobi od 67 godina».

Djeca[uredi | uredi kod]

Iz braka Anne i Williama rođeno je troje djece:

Bilješke[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Stanley Wells, Gary Taylor, John Jowett, William Montgomery, William Shakespeare, a textual companion, W. W. Norton & Company, 1997, str. 90.
  2. Marjorie Garber, Profiling Shakespeare, Routledge, 2008, str. 170–175.

Bibliografija[uredi | uredi kod]