Anna Maria Mozzoni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anna Maria Mozzoni

Ana Marija Moconi (ital. Anna Maria Mozzoni; 5. maj 183714. jun 1920) bila je italijanska feministkinja i najznačajnija figura sufražetskog pokreta zaslužna za utemeljenje feminističkog pokreta u Italiji.

Na početku svoje karijere, Moconijeva je prihvatila utopijski socijalizam francuskog filozofa Šarla Furijea. Kasnije je branila siromašne i borila se za rodnu ravnopravnost, ističući neophodnost zapošljavanja žena kako bi se njihova ličnost razvijala van patrijarhalne porodice.[1]

Godine 1864. napisala je delo „Žena i njen društveni odnos povodom revizije italijanskog građanskog koda“ (ital. La donna e i suoi rapporti sociali in occasione della revisione del codice italiano), feminističku kritiku italijanskog porodičnog zakona. Godine 1877. pokrenula je peticiju da parlament ženama da pravo glasa. Naredne godine predstavljala je Italiju na Međunarodnom kongresu o ženskim pravima (engl. International Congress on Women's Rights) u Parizu. Godine 1879. prevela je esej „Potčinjenost žene“ (engl. The Subjection of Women) Džona Stjuarta Mila sa engleskog na italijanski jezik.[2] Godine 1881. Moconijeva se pridružila ostalim republikancima, radikalima i socijalistima koji su zahtevali opšte pravo glasa, a samim tim i pravo glasa za žene. Iste godine u Milanu osniva Ligu za promociju ženskih interesa (ital. Lega promotrice degli interessi femminili) kako bi promovisala brojne teme od značajnog interesa za žene. Nastavila je da se bori za ženska prava do kraja svog života i iznela je brojne predloge italijanskom parlamentu od 1877. do 1906. Umrla je u Rimu 1920. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Russell, Rinaldina, ur. (1997). The Feminist Encyclopedia of Italian Literature (1st izd.). Westport, Conn. [u.a.]: Greenwood Press. str. 88–89. ISBN 978-0-313-29435-8. 
  2. Shepherd, Naomi. „Anna Kuliscioff”. Jewish Women's Archive. Pristupljeno 29. 10. 2013. 

Literatura[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]