Animals Are Beautiful People

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Animals Are Beautiful People
poster filma
RežijaJamie Uys
ProducentJamie Uys
Boet Troskie
ScenarioJamie Uys
Bob Gillies
MuzikaAlessandro Alessandroni
MontažaJamie Uys
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
10. 8. 1974 (1974-08-10)
Trajanje92 min.
Zemlja Južnoafrička Republika
Jezikengleski
Animals Are Beautiful People na Internet Movie Database

Ta divna stvorenja (eng. Animals are Beautiful People) južnoafrički je dokumentarni film iz 1974. kojeg je režirao Jamie Uys a koji pokazuje floru i faunu na jugu Afrike. Snimljen je u pustinji Kalahari i Namib, te oko rijeke Okavango. Iako uglavnom namijenjen publici Afrike, film je stekao popularnost diljem svijeta te je i danas jedan od najpopularnijih ostvarenja južnoafričke kinematografije. Zapažen je po uglavnom humorističnom prikazu zgoda životinja, iako su neki prigovarali da su neke scene i situacije namještene. Film je osvojio Zlatni globus za najbolji dokumentarni film.

Radnja[uredi | uredi kod]

Film prikazuje epizode iz života životinja u pustinji Namib i Kalahari: ptice grade gnijezda; hrabra patka spašava male pačiće od hijene tako što glumi da je ranjena u vodi; nojevi čuvaju svoj pomladak od ljudi; riba čuva svoje potomstvo tako što se male ribice skrivaju u ustima roditelja. Jedna od najpoznatiji scena je kako su se neke životinje napile nakon konzumiranja voća marula drveta. Domoroci pronalaze vodu tako što zarobe majmuna, daju mu slanu hranu te ga puste da ih odvede do najbližeg izvora ptike vode. Najteže razdoblje je tijekom suše, kada je ugrožen život raznih životinja, sve do kiše i ponovnog cvjetanja.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Film je osvojio Zlatni globus za najbolji dokumentarni film.

Pitanje autentičnosti[uredi | uredi kod]

U jednoj sekvenci majmuni, slonovi, žirafe i divlje svinje se napiju nakon što pojedu voće marula drveta. Neki stručnjaci su naveli da su neke scene u filmu namještene; primjerice, slonovi bi bili preveliki i pili previše vode da bi alkohol u voću imao ikakvog učinka na njih.[1]

Kritike[uredi | uredi kod]

Ken Hanke je hvalio film i dao mu 3,5 od pet zvjezdica:

"Ovaj film iz 1974. je neobičan dokumentarac — ozbiljno-komičan uvid u svijet životinja u pustinji Namib u južnoj Africi. Također je neka vrsta pokušaja stvaranja igrane Fantazije jer želi spojiti dokumentarnu građu sa klasičnom glazbom. Katkad je film odveć pretenciozan (kada buba stane uz zvuk kočenja guma) a katkad mu je izbor glazbe nenadahnut, blago rečeno. Također se teško oteti dojmu da su neki dijelovi bešćutni (iako je to uobičajno kod dokumentaraca o životinjama), pogotovo u sekvenci u kojoj se mukotrpno napravljeno gnijezdo (očito namjerno) zapali kako bi se stvorio dojam prirodne katastrofe. Ipak, sveukupno ovo ostavlja ugodnu promjenu od ostalih dokumentaraca zbog čega se isplati pogledati film - i još više ako ste ljubitelj film Bogovi su pali na tjeme."[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Morris, Steve; David Humphreys; Dan Reynolds (2006). „Myth, marula, and elephant: an assessment of voluntary ethanol intoxication of the African elephant (Loxodonta africana) following feeding on the fruit of the marula tree (Sclerocarya birrea)”. Physiological and Biochemical Zoology 79 (2): 363–9. DOI:10.1086/499983. PMID 16555195. Pristupljeno 2012-07-30. 
  2. Ken Hanke (3.5. 2006). „Animals Are Beautiful People”. mountainx.com. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]