Angustinaripterus

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Angustinaripterus longicephalus)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Angustinaripterus
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Rhamphorhynchoidea
Porodica: Rhamphorhynchidae
Rod: Angustinaripterus
Vrsta: A. longicephalus
Dvojni naziv
Angustinaripterus longicephalus
He, Xinlu et al., 1983

Angustinaripterus je bio primitivan pterosaur, pripadnik Breviquartossa, otkriven u formaciji Dashanpu blizu Cigunga u Provinciji Sichuan (Kina).

Angustinaripterus je imenovan 1983. od strane He Xinlua. Nomenklaturni tip je Angustinaripterus longicephalus. Naziv roda potiče od latinskih riječi angustus, "uzak" i naris, "nosnica", kombiniranih sa latiniziranim grčkim pteron, "krilo". Naziv vrste potiče od latinske riječi longus, "dug" i grčke riječi kephale, "glava".

Holotip, ZDM T8001, je jedna lubanja sa donjom čeljusti, koju su istraživači Historijskog muzeja solne industrije u Cigongu 1981. pronašli u formaciji Dashanpu (bathonij).

Lubanja, čija je lijeva strana jako oštećena, veoma je izdužena i ravna. Stražnji dio nedostaje; u svom očuvanom stanju ima dužinu od 192 milimetra; ukupna dužina u potpunom stanju procjenjuje se na 201 milimetar. Na njezinom vrhu nalazi se niska kresta, visoka dva do tri milimetra. Nosnice su duge, poput proreza i nalaze se iznad i ispred velikih otvora na lubanji (fenestrae antorbitales) s kojima se ne spajaju. Prednji dio veoma pravih čeljusti nedostaje. U maksilarnoj kosti nalazi se šest pari zuba, a u premaksilarnoj tri para. U donjoj čeljusti nalazi se barem deset pari zuba, možda dvanaest. Stražnji zubi su maleni, prednji veoma dugi, krupni i zakrivljeni, umjereno usmjereni prema naprijed. Sprijeda formiraju veliku, isprepletenu "hvataljku za plijen" koja je možda služila za grabljenje riba iz vode. Zubi Angustinaripterusa slični su onima kod Dorygnathusa.

He je smjestio Angustinaripterusa u porodicu Rhamphorhynchidae. Zbog napredne morfologije i velike geografske udaljenosti od usporedivih evropskih formi He je također stvorio zasebnu potporodicu Angustinaripterinae, čiji je Angustinaripterus jedini pripadnik; zbog te suvišnosti taj koncept se rijetko koristi. He je zaključio da je Angustinaripterus bio u direktnom srodstvu sa Scaphognathinae. Međutim, David Unwin ga smatra pripadnikom druge grupe ramforinkida: Rhamphorhynchinae.

Peter Wellnhofer je 1991. godine, pretpostavivši da je dužina lubanje iznosila 16,5 centimetara, procijenio raspon krila na 1,6 metara.

Vidjeti i[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  • He, Xinlu; Yang, Daihuan; & Su, Chunkang, 1983, "A New Pterosaur from the Middle Jurassic of Dashanpu, Zigong, Sichuan", Journal of the Chengdu College of Geology supplement 1, pp. 27-33 [naslov engleski prevod Willa Downsa iz 1991.]