Angilbert

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Angilbert
Rođen/a 8. vijek
Umro/la 18. 2. 814.
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 18. februar

Sveti Angilbert (? - 18. februar 814) bio je franački pjesnik, diplomat, učenjak i redovnik, poznat kao zet Karla Velikog, a kasnije opat samostana Saint-Riquier.

Odrastao je u plemićkoj porodici, a školovao se u Karlovoj prijestolnici Aquae Grani (Aachen) kod znamenitog učenjaka Alcuina. Nakon što je Karlo poslao svog sina Pipina da u njegovo ime vlada novoosvojenom sjevernom Italijom, zajedno s njim je išao Angilbert kako bi u tome pomogao. Nakon toga je nekoliko puta odlazio kod pape u Rim u diplomatske misije.

Godine 790. je postavljen za opata samostana Saint-Riquier u današnjoj sjevernoj Francuskoj, iako je bio laik. Usprkos toga što nije bio svećenik, istakao se kao vješt upravitelj te je godine 800. Karlo tamo proveo Uskrs.

Angilbert je imao ljubavnu vezu ili brak sa izvjesnom Berthom za koju se navodi da je bila Karlova kćer, najvjerojatnije iz veze s konkubinom ili ljubavnicom. S njom je imao dvoje djece, od kojih je jedno poznati historičar Nithard.

Napisao je niz pjesama u slavu Karla, koje odaju značajan talent, odnosno ep čiji su se fragmenti očuvali tokom srednjeg vijeka.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]