Andrija Blagojević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Andrija Blagojević (Kruševac, 1981) vanredni profesor za užu umetničku oblast Klarinet na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, International Clarinet Association Country Chairperson for Serbia, European Clarinеt Association Board member, predsednik upravnog odbora i jedan od osnivača Nacionalne srpske klarinetističke asocijacije, član Udruženja muzičkih umetnika Srbije, član i jedan od osnivača Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Rasinskog okruga.

Izvođačka karijera[uredi | uredi kod]

Držao je koncerte, seminare i predavanja i nastupao na muzičkim festivalima, manifestacijama i kongresima u Belgiji, Bugarskoj, Italiji, Poljskoj, Srbiji, Francuskoj и Španiji. Bio je član žirija na međunarodnim takmičenjima Donne in musica u Kragujevcu и Young Virtuosos у Sofiji.

Pisani radovi[uredi | uredi kod]

Objavljivao je radove i članke, najčešće o srpskim i jugoslovenskim klarinetistima i kompozicijama za klarinet, u specijalizovanim časopisima The Clarinet (SAD), Clarinet & Saxophone (Ujedinjeno Kraljevstvo), ’rohrblatt (Nemačka), Putevi kulture i Triptih (Srbija).

Pedagoški rad[uredi | uredi kod]

Nekadašnji učenici i studenti Andrije Blagojevića angažovani su u orkestrima poput Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije u Beogradu, Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova republike Srbije u Beogradu, Beogradskog duvačkog orkestra, Vojnog orkestra „Niš“; predaju ili su predavali u muzičkim školama u Kruševcu, Trsteniku, Čačku, Smederevu, Boru, Negotinu i Vranju.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]