Andrew Carnegie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
na slici iz 1913.

Andrew Carnegie (/ kɑrneɪɡi / kar-Nay-gee, ali najčešće / kɑrnɨɡi / KAR-nə-gee ili / kɑrnɛɡi / kar-neg-ee, [1] 25. studenog 1835. – 11. kolovoza 1919.) bio je škotsko-američki industrijalac koji je vodio ogromnu ekspanziju američke industrije čelika u kasnom 19. stoljeću. On je također bio jedan od najistaknutijih dobrotvora svog doba. Njegov članak "Bogatstvo" iz 1889. (poznat i kao "evanđelje bogatstva") ostaje formativno savjetodavni tekst za one koji teže voditi filantropske živote .

Carnegie je rođen u Dunfermlineu, u Škotskoj, a odselio se sa roditeljima u SAD godine 1848. Carnegie je započeo kao telegrafist te oko 1860. počeo je ulagati u željeznice, željezničke spavaće vagone, mostove i naftnih samarica. Sagradio je daljnje bogatstvo kao prodavač obveznica prikupljajući novac za američke poslove po Europi. U Pittsburghu je izgradio Carnegie Steel Company, koja je godine 1901. prodana JP Morgan-u za 480 milijuna dolara, stvarajući US Steel Corporation. Carnegie posvetio ostatak svog života dobrotvornim aktivnostima, s posebnim naglaskom na lokalne knjižnice, svjetski mir, obrazovanje i znanstvena istraživanja. Uz bogatstvo od poslovanja, izgradio je Carnegie Hall, i osnovao Carnegie Corporation u New Yorku, Carnegie zakladu za međunarodni mir, Carnegie Institut za znanost, Carnegie zakladu za sveučilišta u Škotskoj, Carnegie Hero fond, Carnegie Mellon i Carnegie muzeje u Pittsburghu, među ostalima. Njegov život je često spominjan kao prava priča "od krpa do bogatstva".

Časopis Forbes je 2007. procijenio njegovo bogatstvo u trenutku smrti na 298.3 milijardi današnjih američkih dolara što ga čini jednim od najbogatijih Amerikanaca, kao i najbogatijih osoba uopće u povijesti.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. MacKay Little Boss: A life of Andrew Carnegie str.29.