André Maginot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
André Maginot

André Maginot (Pariz, 17. veljače 1877.Pariz, 7. siječnja 1932.) je bio francuski državnik i ministar najpoznatiji kao kreator osebujnog sustavu fortifikacija na granici s Njemačkom koji je nazvan Maginotova linija. Uvjerljivost i snaga Maginotove linije bili su glavni razlozi zašto su Francuzi prilično opušteno gledali na mogućnost njemačke invazije početkom Drugom svjetskom ratu.

Rođen je u Parizu kao jedno od četvero djece u obitelji lorenskog porijekla. Školovao se za pravnika, a karijeru je započeo kao državni službenik, gdje je radio sve do 1910. godine, kada je izabran u Zastupnički dom. Tri godine kasnije, postao je podtajnik u ministarstvu rata. Početkom Prvog svjetskog rata ulazi u vojsku, ali već 9. studenog 1914. dobiva dva metka u lijevo bedro. Nakon serije operacija na koljenu i mjeseci patnje, konačno je povučen iz aktivne službe. Maginot će do kraja života imati problema s koljenom. U politiku se vraća 1915. godine te, do 1920., služi kao ministar kolonija, mirovina i rata.

Nakon rata, Maginot se opetovano zalagao za izgradnju obrambene linije na granici s Njemačkom. Njegova ideja konačno je usvojena 1929. godine, kada dolazi do početka gradnje onoga što će biti poznato kao Maginotova linija. Maginot je tada služio svoj drugi mandat kao ministar rata, tokom kojega je proveo i reorganizaciju vojske. Umro je 7. siječnja 1932. godine od trbušnog tifusa. Iako je gradnja defenzivne linije bila tek otpočela, nastavljena je i nakon Maginotove smrti, sve do 1938. godine.