Anastazije Bibliotekar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anastazije III.
Anastasius III Bibliothecarius
Razdoblje papinstva 855.
Prethodni protupapa Ivan VIII.
Slijedeći protupapa Kristofor
Pape imena Anastazije
Portal:Kršćanstvo

Anastazije Bibliotekar (latinski: Anastasius Bibliothecarius; cca. 810 - cca. 878) bio je glavni bibliotekar i arhivist rimskih papa, poznat i po tome što je kraće vrijeme bio istaknut kao antipapa.

Bio je nećak biskupa Arsenija od Ortea, nekadašnjeg papskog legata. U mladosti je od bizantskih monaha naučio grčki jezik, i zahvaljujući tome postao jedan od najučenijih crkvenih vođa Italije u 9. vijeku.

Prema navodima nadbiskupa Hincmara od Reimsa je služio kao prezbiter u Rimu sve do 848. kada je odatle, iz nikad razjašnjenih razloga pobjegao. 850. je ekskomuniciran, a 853. na posebnom sinodu i anatemiziran. Međutim, kada je godine 855. umro papa Lav IV, car Lotar (ili njegov nasljednik Louis II) ga je istaknuo kao kandidata, a potom potvrdio kao papu. Anastazijev pontifikat je, međutim, spriječio novi legitimno izabrani papa Benedikt III; sa svojim suparnikom je, pak, "blago postupio", te su najvjerojatnije tada povučene ili ukinute odluke o anatemi i ekskomunikaciji.

Za vrijeme pontifikata Nikole I je Anastazije služio kao opat rimskog samostana Santa Maria in Trastevere. Na tom je mjestu je stekao papino povjerenje i postao njegov lični sekretar. Bibliotekarom je postao za vrijeme pontifikata Nikolinog nasljednika Hadrijana II. 868. je bio upetljan u skandal vezan za brata po imenu Eleuterije, koji je silovao i ubio papinu kćer. Kao osoba od carevog povjerenja je poslan 869. u diplomatsku misiju u Carigrad kako bi pokušao ishoditi brak između bizantskog prijestonasljednika Lava, najstarijeg sina cara Vasilija I i Louisove kćeri-jedinice Ermengard. Tokom misije je 870. održan Četvrti carigradski sabor na kome je Anastazije sudjelovao, zastupajući papine stavove. Bibliotekarom je nastavio biti i pod Ivanom VIII. Kao datum smrti se obično 878. s obzirom da se sljedeće godine kao glavni papski bibliotekar spominje Zaharije od Agagnija.

Anastazije je poznat kao prevodilac službenih dokumenata bizantske Crkve, kao i autor historijskog djela Chronographia tripartita; sačuvana su i pisma, odnosno korespondencija koju je vodio sa carigradskim patrijarhom Fotijem.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]