Anarhosindikalistička inicijativa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava ASI-ja

Sindikalna konfederacija „Anarhosindikalistička inicijativa“ (skraćeno Anarhosindikalistička inicijativa, odnosno ASI) je anarhistička, preciznije anarhosindikalistička organizacija iz Srbije, čiji se Sekretarijat nalazi u Beogradu.

ASI je članica Međunarodnog udruženja radnika i radnica.

Ciljevi i zadaci ASI-ja[uredi - уреди | uredi izvor]

ASI se bori za društvo koje će biti bazirano na individualnoj i kolektivnoj slobodi, ravnopravnosti, solidarnosti i međusobnoj pomoći; lišeno svih oblika represije, hijerarhije i vlasti čoveka na čovekom. Programska dekleracija ASI ističe da je za ostvarivanje tih ideja neophodno raskrstiti sa svim oblicima autoritarnog načina organizovanja.

ASI se bori protiv:

Društvo koje ASI želi da stvori je libertersko, slobodarsko samoupravno komunističko društvo — anarhija.

Funkcionisanje i struktura ASI-ja[uredi - уреди | uredi izvor]

ASI je organizacija konfederalno povezanih preduzetnih sindikata. Preduzetni sindikati su sindikati koje članovi i članice ASI-ja obrazuju na radnom mestu, i u koje su uključeni svi zaposleni bez obzira na svoju struku. Na taj način se ASI bori protiv podela unutar radničke klase.

Članovi ASI-ja ne mogu biti: članovi ma koje političke partije, plaćene sindikalne birokrate, osobe koje se nalaze na pozicijama sa kojih mogu da zapošljavaju ili otpuštaju radnike i radnice, kao i zaposleni koji obavljaju dužnosti pri kojima su obavezani da nose oružje ili su u direktnoj vezi sa zaposleljima koja podrazumevaju nošenje istoga (osobe zaposlene u zatvorima i sl.).

Akcije ASI-ja[uredi - уреди | uredi izvor]

ASI je aktivan u socijalnim i političkim protestima. Članovi ASI-ja su učestovali u studentskim protestima 2006. i 2007. u Beogradu, „Gej prajd“ manifestaciji u Beogradu, u antifašističkim protestima u Novom Sadu, takođe redovno organizuju kampanju protiv izlaska na izbore. Spisak svih akcije ove organizacije se može videti na njihovom sajtu.

Ratibor Trivunac, član ASI-ja, je tokom boravka potpredsednika SAD-a Džozefa Bajdena u Beogradu 20. maja 2009, sa grupom anarhista kod Palate Albanija u znak protesta zapalio američku zastavu, nakon čega je priveden i osuđen na 10 dana zatvora. Privedeno je i nekoliko drugih prisutnih, uključujući i reditelja Želimira Žilnika koji je snimao događaj, a Trivunčev advokat Nikola Barović je izjavio da ovakva presuda za ova dela u Srbiji nije uobičajena i da se u SAD paljenje zastave smatra izražavanjem mišljenja.[1]

ASI u Internacionali[uredi - уреди | uredi izvor]

Na 22. Kongresu MUR-a, održanom 4., 5. i 6. decembra 2004. godine u Granadi, u Španiji, Sindikalna konfederacija „Anarhosindikalistička inicijativa“ je primljena u punopravno članstvo ove internacionale. Ovo je prvi put, od učešća anarhosindikalista iz Srbije na međunarodnom anarhističkom kongresu održanom 1907. godine u Amsterdamu, da se anarhističke snage sa ovih prostora formalno priključe međunarodnom revolucionarnom pokretu. Na 23. Kongresu MUR-a, održanom 8., 9. i 10. decembra 2006. godine u Mančesteru, u Velikoj Britaniji, ASI je delegiran da obavlja dužnost Sekretarijata MUR-a do 24. Kongresa Internacionale koji je održan tokom decembra 2009. godine u Brazilu.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Bajden danas u Prištini. B92, 21. maj 2009. Pristupljeno 21.5.2009.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]