Ana Nikolić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ana Nikolić

Ана Николић (Paraćin 27. 9. 1978.) је српска поп певачица.

Биографија[uredi | uredi kod]

Рођена је у Параћину 27. 9. 1978. Завршила је језичку гимназију у Параћину, а затим је уписала вишу политехничку школу у Београду, на одсек за дизајн. Своју каријеру је започела са 22 године певајући по београдским сплавовима. Са песмом „Јануар“ је на Беовизији 2003. освојила награду за најбољи дебитантски наступ, а песма је постала велики хит. Ана је током лета исте године издала свој први студијски албум Јануар на коме је најдоминантнији ауторски рад композитора Александра Милића Милија и текстописца Марина Туцаковић. Објавила га је у издању Сити рекордса. Албум првенац са неколико хитова као што су: ”Хоћу да те гледам”, ”Птица скитница”, ”Ватра”, ”Атина”, ”Мој клуб” и са два високобуџетна спота за песме: ”Ватра” и ”Хоћу да те гледам”. Ана је 2003. године добила и оскар за поп певацицу, за хит године и албум године. На Беовизији 2004. је добила награду за откриће године.

После албума ”Јануар” уследила је подужа пауза од три године. На музичку сцену се вратила на Беовизији 2006. са песмом ”Ромале Ромали” заузевши тако друго место, односно четврто место у финалном избору. Песма је постала велики хит.

Годину дана после, тачније 2007., Ана издаје свој други албум под називом ”Девојка од чоколаде” који су потписале две издавачке куће, Сити рекордс и Милиграмусиц. Албум који је надмашио претходни са убедљивом продајом носи хитове попут: ”Девојка од цоколаде”, ”Дум један коњак”, ”Плакаћете за мном обоје”, ”Кловн” и за многе најлепша Анина балада ”Ипак се окреће”. Ана је 2007. по први пут одржала велику турнеју под називом ”Чоколада”.

У децембру 2008. излази ЦД Тхе платинум цоллецтион са највећим Аниним хитовима и две нове нумере ”Екстаза” и ”Шизофренија”. Поћиње и сарадња певачице и два млада аутора Милошем Рогановићем и Филипом Алексићем.

На Беовизији 2009. Ана Николић је отпевала песму ”Били смо најлепши”, где у полуфиналној већери није прошла даље, затим је надкадним пребројавањем гласова установљено да је прошла у финале, као и њена колегиница Ивана Селаков. Ипак, Ана је одбила да се такмичи у финалу.

У јуну 2010, Ана је објавила песму ”Џукело”, која је представља сингл за нови албум који је изашао у јулу 2010.

Године 2013. издаје албум Милион долара.

Дискографија[uredi | uredi kod]

Вањске везе[uredi | uredi kod]