Amsterdam Gay Pride

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Canal Parade na Amsterdam Gay Pride-u.

Amsterdam Gay Pride je godišnja proslava i parada ponosa LGBT osoba koja se od 1996. godine održava u Amsterdamu prvog vikenda avgusta. Centralni deo proslave je parada po kanalima (Canal Parade), šarena parada na brodovima koji prolaze kroz Amsterdam obično krećući od Westerdoka, preko Prinsengrachta, Amstel, Zwanenburgwal do Oosterdoka.

Osim toga, tokom petka, subote i nedelje održavaju se ulične žurke na različitim mestima u gradu. Svake godine nekoliko stotina hiljada osoba poseti ovaj događaj, što ga čini jednim od najpopularnijih događaja u Holandiji. Tokom ovih dešavanja obično se organizuju i manji sportski događaji kao i konferencija o LGBT ljudskim pravima.

Amsterdam Gay Pride nije isto što i Roze Zaterdag (Roze subota), parada ponosa koja se organizuje poslednje subote juna, svake godine u drugom gradu Holandije.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prva amsterdamska parada ponosa na kanalima je organizovana 1996. godine. Godine 1998. događaj je preklopljen sa petim Gej igrama, a 1999. godine program je proširen tako da uključuje više kulturnih i sportskih događaja.

Do 2005. godine organizator je bio Gay Business Amsterdam (GBA). Od 2006. u organizovanju učestvuju druga udruženja, kao što fondacija Pro Gay Amsterdam, koja se bavi koordinacijom i marketingom parade.

2007.[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2007. pojavili su se po prvi put novi "zvanični" brodovi na paradi: brod sa heteroseksualnim osobama, brod sa LGBT osobama mlađim od 16 godina (Jong&OUT), neki u pratnji roditelja, brod sa osobama ometenim u razvoju i dva broda sa LGBT pripadnicima i pripadnicama amsterdamske policije.

2008.[uredi - уреди | uredi izvor]

Godine 2008. paradi su se priključili ministar Ronald Plasterk, ministar Bert Koenders i ministarka Guusje ter Horst, zajedno sa gradonačelnikom Job Cohenom i policajcima koji su po prvi put mogli da paradiraju u zvaničnim uniformama. Paradu su po prvi put podržale velike multinacionalne kompanije, kao što su ING i TNT. Broj učesnika se procenjuje na oko pola miliona.

2009.[uredi - уреди | uredi izvor]

Na paradi 2009. godine učestvovalo je 80 brodova i oko 560.000 posetilaca. Paradu je otvorio brod grada Amsterdama sa gradonačelnikom Cohenom.

Vidi dalje[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]