Amran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amran
عمران
Tipične kuće od nepečene cigle iz Amrana
Tipične kuće od nepečene cigle iz Amrana
Tipične kuće od nepečene cigle iz Amrana
Koordinate: 15°39′N 43°56′E / 15.650°N 43.933°E / 15.650; 43.933
Država  Jemen
Stanovništvo (2004)
 - Grad 76.863
Karta
Amran na mapi Jemena
Amran
Amran

Amran (arapski: عمران) je grad na jemenskoj visoravni od 77,825 stanovnika[1]., udaljen je oko 48 km sjeverno od glavnog grada Sane.

Amran je administrativni centar jemenske Muhafaze Amran od 877,786 stanovnika[1].

Histtorija[uredi | uredi kod]

Historijski stari grad Amran (koji je star više hiljada godina) nalazi se na malom brežuljku sa kaštelom koji dominira nad njim. Stari grad Amran okružen je visokim zidom, a zgrade unutar njega su sve od nepečene opeke kako se to često radi u sušnom Jemenu.

Amran je uvijek bio granica između različitih jemenskih plemena, grad je ležao na starom trgovačkom putu tamjana. Današnji Amran, izgrađen je izvan gradskih zidina starog grada, sa modernim zgradama u kojima su uredi vlade, škole i kasarne.

Okolica Amrana bila je 2004 godine, poprište borbi između vladinih snaga i boraca iz plemena Huti (na planinama Saada sjevernije od grada), zbog tog su se u grad slile hiljade izbjeglica. Točnije u Amranu i okolnim selima boravilo je 28.000 ljudi izbjeglica.

Iz Amrana je vrlo stara brončana pločica s natpisima iz doba Kraljevstva od Sabe, koja je danas eksponat u Britanskom muzeju.[2] Ova pločica je vjerojatno bila zavjetna pločica iz hrama mjesečevog boga Almakaha, vrhovnog božanstva Sabejskog kraljevstva (7. vijek pne.).

Privreda Amrana[uredi | uredi kod]

Kuća iz Amrana

Amran je sjedište poljoprivrednog kraja, u novije vrijeme kod Amrana se gradi velika cementara kapaciteta 3.300 tona portland cementa na dan, uz tehničku pomoć UNIDO-a iz Beča.[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

vanjske poveznice[uredi | uredi kod]