Amir Zukić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amir Zukić
Amir Zukić (2017)
Rođenje12. 10. 1972. (1972-10-12) (dob: 51)
Zvornik, Bosna i Hercegovina
PrebivališteSarajevo
NacionalnostBošnjak
DržavljanstvoBosna i Hercegovina
ObrazovanjeUniverzitet u Sarajevu; Univerzitet u Torinu
Zanimanjemedijski menadžer, novinar
Godine aktivnosti1995.–
PoslodavacN1 (televizija)

Amir Zukić (Zvornik, 12. oktobra 1972.), medijski menadžer, urednik i voditelj N1 televizije u Bosni i Hercegovini.

Biografija[uredi | uredi kod]

Profesionalnim novinarskim putem krenuo je u ratnom Sarajevu kada je postao saradnik BH Radija. Krajem 1995. prelazi na Televiziju BiH, gdje je tri godine radio kao reporter i voditelj. Nakon televizije radio je šest godina na Radiju Slobodna Evropa (RFE) gdje je bio novinar, urednik i voditelj informativnih emisija, a uporedo s radijskim angažmanom uređivao je i vodio TV magazin Liberty. Zadatke je obavljao u dopisništvu RFE-a u Sarajevu i centrali u Pragu.[1] U isto vrijeme objavljivao je tekstove u magazinu BH Dani i poznatim međunarodnim časopisima, kao što je berlinski Die Tageszeitung (TAZ).[2]

Nakon toga je preuzeo mjesto glavnog urednika Informativnog programa Javnog RTV servisa BiH (BHT1).[1] Predvodio je tim od stotinjak novinara i urednika iz cijele zemlje, a ujedno je bio urednik i voditelj političkog magazina "Javna tajna" koji se isticao na medijskoj sceni po ozbiljnim, istraživačkim pričama i otvorenim razgovorima.[1] Izložen pritiscima političkih lidera i interesnih grupa zbog tema obrađivanih u "Javnoj tajni", bez zaštite i podrške upravnih struktura kuće, Zukić je u magazinu objavio: “Doviđenja javnom servisu. Dobrodošli u državnu, režimsku televiziju."[3] Zukić je nakon trogodišnjeg upravljanja javnim servisom smijenjen, a "Javna tajna" ukinuta.

Nakon BHT1 prelazi na Televiziju Sarajevo (TVSA) gdje je četiri godine bio direktor programa. Prije dolaska na N1, dvije godine je radio kao glavni urednik Balkanske direkcije Agencije Anadolija. Za vrijeme uredničke pozicije u Anadoliji, u okviru kolumnističkog programa FACE Televizije u Sarajevu kritički je govorio o "lažnim valterima među novinarima".[4]

Od februara 2014. pa sve do danas je čelni čovjek N1 televizije u BiH, gdje obavlja funkcije direktora programa i news direktora, a uporedo s tim uređuje i vodi hard-talk show “Pressing”.


Obrazovanje[uredi | uredi kod]

Diplomirani je žurnalista Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Postdiplomski studij iz ekonomije završio je na univerzitetima u Torinu i Sarajevu. Stekao je zvanje Master of business administration (MBA) Univerziteta u Torinu i magistra ekonomskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Nagrade[uredi | uredi kod]

Dobitnik je priznanja TV novinar godine koje mu je za 2016. dodijelilo Društvo novinara BiH.[5] Triput zaredom (od 2015. do 2017.) osvajao je specijalno priznanje za najboljeg medijskog menadžera u BiH po izboru Evropskog udruženja menadžera. Godine 2018. u Banjaluci je održana 39. manifestacija Najmenadžer i ličnost godine, gdje je N1 TV (regionalni centar Sarajevo) dobila specijalno priznanje za najbolju regionalnu televiziju u tekućoj godini.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 „N1 imenovao Amira Zukića za direktora programa za BiH”. Sarajevo: Klix.ba. 13. januara 2014. Pristupljeno 19. jula 2017. 
  2. Pogledajte arhiviran članak u Die Tageszeitung: http://www.taz.de/Archiv-Suche/!1200467&s=AMIR%2BZUKIC&SuchRahmen=Print/
  3. Pogledajte odjavu emisije "Javna tajna": https://www.youtube.com/watch?v=nSlAV_IaySk
  4. Pogledajte video: https://www.youtube.com/watch?v=joa-gVj-OLA
  5. „Amir Zukić TV novinar godine”. Sarajevo: N1 (televizija). 5. maja 2017. Arhivirano iz originala na datum 2017-06-10. Pristupljeno 18. jula 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]