Aminta III

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stater s likom Aminte III

Aminta III (grčki: Ἀμύντας Γ΄, ? - 369. pne.), sin Arhidejev, bio je makedonski kralj od 392. do 369. pne. poznat kao otac Filipa II Makedonskog i deda Aleksandra Velikog.

Neki izvori navode kako je prvi put na prijesto došao godine 393. pne. u haotičnom periodu u kome su po ubistvu kralja Arhelaja I 399. pne. Makedoniju godinama potresali dinastički sukobi i brojni pretendenti na prijesto. Dio istoričara vjeruje da je kralj Aminta koji je te godine zasjeo na prijesto različita ličnost, pa ga navode pod imenom Aminta II. Navodi se kako je to u stvari bio Amintin istoimeni djed, odnosno jedan od sinova Arhelaja I. U svakom slučaju, Amintu II je iste godine svrgnuo pretendent Argej II uz ilirsku pomoć.

Argeja je Aminta III vrlo brzo uspio svrgnuti uz tesalijsku pomoć, pa je njegovim dolaskom na vlast u Makedoniji prestao period nestabilnosti. Kao novi vladar, Aminta je odlučio ilirsku prijetnju suzbiti uz pomoć saveza sa Halkidičkom ligom na čelu s Olintom koji je pridobio davši im eksluzivno pravo trgovanja makedonskim drvetom. Aminta je saveznike tražio i u Odriskom kraljevstvu i njegovom poglavaru Kotisu, a to je učinio usvojivši atinskog vojskovođu Ifikrata, oženjenog Kotisovom kćeri.

Godine 379. pne. Aminta se povezao sa Spartom i napao Olint, ali se kasnije, uz posredovanje Jasona od Fere povezao s Atinom, koju je eksluzivno opskrbljivao drvom. Godine 371. pne je na Panhelenskom kongresu podržao atinske težnje prema Amfipolisu.

Sa suprugom Euridikom imao je četvoro djece - kći Eurinoju i tri sina - Aleksandra II, Perdiku III i Filipa koji će svi postati kraljevi. Antički izvori navode da je umro u dubokoj starosti.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Aminta III
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 370. pne.
Prethodi:
Pauzanija
Kralj Makedonije
393. pne.
Slijedi:
Argej II
Prethodi:
Argej II
Kralj Makedonije
392–370. pne.
Slijedi:
Aleksandar II