Amharski jezik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Amharski jezik
አማርኛ āmariññā
Govori se u Istočna Afrika
Ukupno govornici oko 17 miliona
Jezička porodica Semitski jezici


>Etiopski jezici
->

 
Službeni status
Službeni jezik u  Etiopija
Reguliran od
Jezički kodovi
ISO 639-1 am
ISO 639-2 amh
ISO 639-3 amh

Amharski jezik zvan još i abesinski, etiopski, amarigna (ISO 639-3: amh), je južnosemitski jezik uže etiopske skupine, kojim govori preko 17.000,000 ljudi, od kojih većina u Etiopiji[1] To je drugi po raširenosti semitski jezik na svijetu, nakon arapskog. Službeni je jezik Etiopije, tako da ga upotrebljavaju kao drugi jezik i mnogi Etiopljani kojima to nije materinji jezik.

Amharski je službeni jezik u Regiji Amhara, Regiji Benišangul-Gumuz, Regiji Gambela i multietničkoj Regiji Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa. To je radni jezik u vladinim ustanovama, vojsci i Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi još od srednjega vijeka.

Izvan Etiopije, amharski govori još oko 2.7 miliona ljudi, najviše u Džibutiju, Eritreji, Egiptu, Švedskoj, SAD-u i u Izraelu, gdje ga govore iseljeni pripadnici naroda Falaša.

Amharski je materinji jezik pripadnicima etničke grupe Amhara ili Etiopljanima, koje su u starija vremena zvali Abesinci. Amharski kao materinji jezik govori približno oko 12% etiopskog stanovništva. Amharsko pismo je prilagođena abugida (slogovno pismo) izumrlog jezika giz.[2].

Amharski kao drugi jezik govori oko 4.000,000 ljudi.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]