Amharski jezik

Izvor: Wikipedia
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amharski jezik
አማርኛ āmariññā
RegijeIstočna Afrika
Broj govornikaoko 17 miliona
Jezička porodicaSemitski jezici
Pismogiz
Službeni ili zvanični status
Zvaničan Etiopija
Jezički kodovi
ISO 639-1am
ISO 639-2amh
ISO 639-3amh

Amharski jezik zvan još i abesinski, etiopski, amarigna (ISO 639-3: amh), je južnosemitski jezik uže etiopske skupine, kojim govori preko 17.000,000 ljudi, od kojih većina u Etiopiji[1] To je drugi po raširenosti semitski jezik na svijetu, nakon arapskog. Službeni je jezik Etiopije, tako da ga upotrebljavaju kao drugi jezik i mnogi Etiopljani kojima to nije materinji jezik.

Amharski je službeni jezik u Regiji Amhara, Regiji Benišangul-Gumuz, Regiji Gambela i multietničkoj Regiji Južnih naroda, narodnosti i etničkih grupa. To je radni jezik u vladinim ustanovama, vojsci i Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo crkvi još od srednjega vijeka.

Izvan Etiopije, amharski govori još oko 2.7 miliona ljudi, najviše u Džibutiju, Eritreji, Egiptu, Švedskoj, SAD-u i u Izraelu, gdje ga govore iseljeni pripadnici naroda Falaša.

Amharski je materinji jezik pripadnicima etničke grupe Amhara ili Etiopljanima, koje su u starija vremena zvali Abesinci. Amharski kao materinji jezik govori približno oko 12% etiopskog stanovništva. Amharsko pismo je prilagođena abugida (slogovno pismo) izumrlog jezika giz.[2].

Amharski kao drugi jezik govori oko 4.000,000 ljudi.

Izvori[uredi | uredi kod]