Amalasunta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Amalasuntha
Suprug/a Traguilla
Eutarik
Potomstvo Atalarik
Matasunta
Otac Teodorik Veliki
Majka Audifleda

Amalasunta ili Amalasvinta (got. Amalaswintha ?-535) bila je kćerka ostrogotskog kralja Italije Teodorika Velikog i docnije kraljica Ostrogota. Bila je dobro obrazovana i govorila je tečno latinski, grčki i gotski.

Regent Atalariku[uredi | uredi kod]

Najpre se tajno udala za roba, koga onda njena majka ubija. Zatim se 515. godine udala za ostrogotskog plemića Eutarika, koji je prethodno živeo u vizigotskoj Iberiji. Eutarik je rano umro i ostavio je iza sebe dvoje dece, Atalarika i Matasuentu. Kad joj je umro otac Teodorik Veliki 526. godine, maloljetni sin Atalarik ga nasleđuje, a Amalasunta vlada kao regent svog sina Atalarika. Majka je pokušala da obezedi Atalariku obrazovanje u duhu rimske tradicije, ali gotsko plemstvo se tome opiralo i zahtevalo je da oni imaju uticaj. Oni su zahtevali da kralj bude ratnički obučen, a i da pije kao ostali varvari, što je odvelo mladog Atalarika rano u grob. Bila je dosta nepopularna među gotskim plemstvom.

Postaje kraljica[uredi | uredi kod]

Održavale je bliske odnose sa vizantijskim carem Justinianom I. Dopustila mu je da koristi Siciliju kao bazu za Velizarev napad na Vandale u Severnoj Africi. Nakon smrti sina postaje kraljica, a rođak Teodahad joj je bio partner u vladavini i kasnije je izdaje. Plemstvo se pobunilo protiv nje i zatvorilo ju je na jednom ostrvu, gde je ubijaju 535. godine. Teodahad postaje kralj.

Posle njene smrti[uredi | uredi kod]

Nakon njene smrti Justinijan I je poslao Velizara i započeo vizantijsko-gotski rat, ponovo zauzimajući Italiju i svrgavajući Teodahada.

Povezano[uredi | uredi kod]