Alvin and the Chipmunks

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Alvin and the Chipmunks (razvrstavanje).
Alvin and the Chipmunks
Porijeklo Fresno, Kalifornija, SAD
Žanrovi Pop, rock, dance, hip hop, country, dječja muzika, božićna muzika
Godine aktivnosti 1958–1972
1979–
Diskografske kuće Liberty, RCA, Sony Wonder, Quality, Chipmunk, Atlantic
Website chipmunks.com
Članovi/ce
Ross Bagdasarian, Jr.
Janice Karman
Steve Vining
Randy Miller
Ali Dee Theodore
Bivši članovi/ce
Ross Bagdasarian, Sr. (preminuli)
Jai Winding
Johnny Mann
Randy Edelman
Joe Reisman

Alvin and the Chipmunks je američka animirana muzička grupa koju je stvorio Ross Bagdasarian, Sr. za novelty pjesmu 1958. Grupa se sastoji od tri antropomorfirane vjeverica (engleski: chipmunk): Al, sklon nevoljama, koji je postao zvijezda; Simon, visoki intelektualac sa naočalama ; i Theodore, debeljko. Trio je vodio njihov ljudski poočim i menadžer Alvin Seville. U stvarnosti je "Alvin Seville" bilo Bagdasarianovo umjetničko ime, a Chipmunks su imena dobili po direktorima originalne diskografske kuće. Likovi su predstavljali veliki uspjeh, te su Chipmunks dobili novi život u obliku animiranih filmova.

Sve glasove je davao Bagdasarian, koristeći playback kako bi manipulirao zvukom. Te je tehnike bio usavršio za prethodne novelty pjesme kao što su "Witch Doctor", a u slučaju Chipmunksa je postigao takav uspjeh, da je nagrađen s dva Grammyja za tehnička dostignuća. Bagdasarian, je poslije izdao niz albuma i singlica, pri čemu je "The Chipmunk Song" postala najprodavanija singlica u SAD. Nakon Bagdasarianove smrti 1972. godine, glasove likova su preuzeli njegov sin Ross Bagdasarian, Jr. i njegova supruga Janice Karman 1980-ih i 1990-ih.

Godine 2007. je snimljen igrano-animirani filčm Alvin and the Chipmunks, a 2009. nastavak Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel, u kome su glasove u dijalozima imali Justin Long, Matthew Gray Gubler i Jesse McCartney, dok su Bagdasarian, Jr. i Karman nastavili pjevati . Godine 2011. je u kina došao i treći film Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked.

Filmovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]