Alija Alijagić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Crvena pravda u Zagrebu, koja je sebi stavila u zadatak da se obračunava sa tvorcima zloglasne Obznane. S leva na desno: Alija Alijagić, Nikola Petrović, Rodoljub Čolaković, Stevo Ivanović i Dinko Lopandić.
Spomenik Aliji Alijagiću u Delnicama

Alija Alijagić (Bijeljina, 1896Zagreb, 8. mart 1922) bio je crvenopravdaš i atentator, poznat po tome što je 1921. godine u Delnicama izvršio atentat na Milorada Draškovića, ministra unutrašnjih poslova u Vladi Kraljevine SHS.

Suđenje za ubistvo ministra policije je počelo 6. oktobra 1921. godine. Suoptuženi su bili pripadnici Crvene pravde Rodoljub Čolaković, Dinko Lopandić, Nikola Petrović, Marinković i Stevo Ivanović. Alijagić je osuđen na smrt i obešen 1922. godine. Pošto je njegov grob bio mesto okupljanja komunista, vlasti su ga 1925. ekshumirale i prenele u selo Turiju kod Bihaća. Povodom godišnjice njegove smrti, skojevci su štampali letke.[1]

Posle Drugog svetskog rata po njemu je nazvana ulica u Beogradu, na Petlovom brdu, koja je s početka 21. veka preimenovana u ulicu Milorada Draškovića. U Sarajevu je postojala osnovna škola sa njegovim imenom . U Orašju je prva ulica uz rijeku Savu bila nazvana KEJ ALIJE ALIJAGIĆA .

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Petar Požar, Jugosloveni žrtve staljinskih čistki (str. 288), Beograd, 1989.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]