Alienware

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alienware Corporation
Tip Filijala kompanije Del, proizvođač kompjutera
Osnovana 1996
Sjedište Majami, Florida
Athlone, Irska (glavno sedište za Evropu)
Ključni kadroviNelson Gonzales i Aleks Agvila osnivači, Artur Luis generalni menadžer
Industrijahardver
Zaposlenika~700 u celom svetu
Web-sajtameričko sedište
irsko sedište
nemačko sedište

Elienwer (engl. Alienware) je američka IT kompanija koju potpuno poseduje Del (kompanija). Bavi se prvenstveno stvaranjem računara od najnovijih komponenti, sa visokim performansama (takozvani "High-end" računari). To uključuje ne samo kučni računar (eng. Desktop PC) nego i prenosne računare (Laptop), medija centre i profesionalne kompjutere namjenjene firmama. Njihovi proizvodi rade sa grafički zahtevnim aplikacijama koje se koriste za uređivanje video i audio snimaka i simulacija. Proizvode takođe i računarske igrice i periferne uređaje kao što su slušalice, miš, monitor i tastatura. Nelson Gonzales i Alex Aguila su osnovali ovu kompaniju 1996 godine. Sedište je u Kendalu, zapadnom Majamiju.

Istorija

[uredi | uredi kod]

Kada je firma stvorena 1996, proizvodila je laptopove, desktopove i radne stanice. Po tvrdnji radnika, osnivači kompanije su ime dali po njima omiljenoj seriji "Dosije X". Odatle potiču takvi nazivi za modele kao što su Area-51, Hangar18, m15x i Aurora. Kompanija inače nije poznata samo po hardverskoj konfiguraciji već i po po jedinstvenom SF (naučno fantastičnom) dizajnu. Računari su neobičnog izgleda, razlikuju se od drugih PiSi kućišta i podsećaju na vanzemaljce (zato i ime "Elienver"). Elienwer je originalno stvoren da bi se popunila rupa na tržištu računara za igrice koji zahtevaju visoke performanse. Tada nije postojala tako dobra distribucija hardvera sa visokim performansama, pa su osnivači kompanije oformili "Proizvođača originalne opreme" OEM, koji je prodavao lični računar sa pomenutim visokim performansama. Kompanija inače nije poznata samo po hardverskoj konfiguraciji već i po po jedinstvenom SF (naučno fantastičnom) dizajnu.

Sadašnja situacija

[uredi | uredi kod]

Del (kompanija) je planirala da kupi Elienwer još od 2002 godine, ali nije ništa preduzimala do marta 2006 kada je sklopljen ugovor o kupovini. Elienwer je zadržao svoju autonomiju u pogledu dizajna i marketinga a smanjen je trošak usled korišćenja resursa Del kompanije (nabavka komponenti, naručivanje, itd). U početku je Del zadržao takmičarski model XPS koji je takođe imao performanse kompjutera za igrice, i tako je prodavao modele istih specifikacija što je pogodilo tržište za Elienwer. Restruktuiranje korporacije u proleće 2008 je dovelo do srazmernog smanjenja XPS plasmana, osnivači Elienwer su prešli sa izvršnih mesta u proizvodno-razvojni deo kompanije.

Elienwer je osnovao takođe oktobra 2002 svoju filijalu za Evropu, Bliski Istok i Afriku. Sedište je u irskom gradu Athlone. 2005 godine, firma je zaradila $170 miliona. 2003 godine su imali svoje predstavništvo u Australiji, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Britaniji i Kosta Riki. Njihov kol centar na Kosta Riki je dobio brojne nagrade a osim toga Elienwer omogućava svojim korisnicima da pošalju stari kompjuterski hardver kao zamenu za kredit pri dobijanju novog hardvera. To se zove "AlienExchage program". Karakteristično je da se njihovi proizvodi mogu nabaviti direktno i samo isključivo preko njihovih internet stranica iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Novog Zelanda.

Proizvodi

[uredi | uredi kod]

Ova kompanije se bavi prvenstveno stvaranjem računara od najnovijih komponenti, sa visokim performansama (takozvani "Haj end" računari). To uključuje ne samo kućni računar (eng. Desktop PC) nego i prenosne računare (Laptop), medija centre i profesionalne kompjutere namjenjene firmama. Njihovi proizvodi rade sa grafički zahtevnim aplikacijama koje se koriste za uređivanje video i audio snimaka i simulacija. Proizvode takođe i računarske igrice i periferne uređaje kao što su slušalice, miš, monitor i tastatura. Elienwer kompjuteri koriste hardver od Intel-a, AMD-a, Nvidie, Creative i drugih kvalitetnih proizvođača računarske opreme. Najpoznatiji proizvodi su kućni računari iz serije "Aurora" i "Area-51". Iz serije prenosnih računara su takođe najpoznatiji modeli "Aurora" i "Area-51". Aurora se zasniva na AMD tehnologiji, dok se Area-51 modeli zasnivaju na Intel tehnologiji. Odnedovno postoji i luksuzna "ALX" serija kućnih i prenosnih računara. Ova nova serija se ističe po velikoj cijeni, ali i po najboljim karakteristikama računara koje nudi ova firma. Od 2008 godine, modeli prenosnih računara nose samo naziv "Area-51" i razlikuju se međusobno po dizajnu, veličini ekrana i hardver komponentama. Za najjevtiniji "haj-end" model računara Elienwer, mora se izdvojiti oko 1800 evra, a za najskuplji model "ALX" oko 5000 evra.

Elienwer se tradicionalno takmiči sa kompanijama kao što su Falkon Nordvest, Velositi Majkro, VuduPiSi koji je sada deo delovog najvećeg suparnika Hewlett-Packard. Pre nego što je prodat kompaniji Del, Elienwer se takmičio i sa delovim modelom XPS.

Desktop modeli

[uredi | uredi kod]

Desktop modeli su Area-51 7500 klasične performanse, Area-51 7500 premijerna edicija, (engl. Area-51 kvad kor flegšip), Aurora vrednost i performanse, Area-51 ALX i Hangar 18 (engl. High-def) zabava. Pošto je ALX model najbolji, u tabeli se mogu videti njegove performanse:

(engl. Alienware Area-51 ALX (QX9770))

Matična ploča (engl. Nvidia NForce 790i SLI )
Procesor (engl. 4.0 GHz Intel Core 2 Extreme QX9770 (overclocked))
Radna memorija (engl. 4 GB 1,066MHz DDR3 SDRAM)
Grafička kartica (engl. 2x1 GB Nvidia GeForce 9800 GX2)
Hard disk (engl. 2x160 GB 10,000 rpm Western Digital; 1 TB 7,200rpm Hitachi)
Optički uređaj (engl. 4x dual-layer Blu-ray burner)
Operativni sistem (engl. Windows Vista Home Premium 32-bit)

Laptop modeli

[uredi | uredi kod]

Laptop modeli su Area-51 m15x sa monitorom od 15.4-inči, Area-51 m15x edicija brze isporuke, Area-51 m9750 sa monitorom od 17-inči a najjači je:

(engl. Area-51 m17x 17-inch)

Procesor (engl. 2.8 GHz Intel Core 2 Extreme 4 MB L2 cache)
Radna memorija (engl. 4 GB 667MHz DDR2)
Grafička kartica (engl. NVIDIA GeForce 8800M GTX in a dual GPU SLI up to 1 GB memory)
Grafička kartica za profesionalce kojima je potrebno (engl. NVIDIA Quadro FX 3600M GPU)
Hard disk (engl. 1.5 TB with Smart Bay)
Monitor (engl. widescreen LCD 1900x1200 pixel)
Operativni sistem (engl. Windows Vista Ultimate)

Vidi još

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]