Saša Broz

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aleksandra Broz)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandra "Saša" Broz
Rođenje19. 10. 1968. (1968-10-19) (dob: 55)
Zanimanjekazališna redateljica
Suprug/aRanko Zidarić (vj. 1994 - 2000, razvod)
Djeca1
RoditeljiMišo Broz (otac)

Aleksandra "Saša" Broz (Zagreb, 19. listopada 1968.), hrvatska kazališna redateljica, unuka jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita (1892.-1980.).

Životopis[uredi | uredi kod]

Rođena je u Zagrebu u obitelji Miše Broza, Titovog sina. U rodnom gradu je završila osnovnu i srednju školu, a istovremeno je pohađala Školu za klasični balet i ritmiku. Baletno školovanje nastavila je u Rusiji na prestižnom MAXY (Moskovsko akademsko koreografsko učilište). Po završetku poslijediplomskog studija u Moskvi i ozbiljne povrede stopala, prekida karijeru i vraća se u Hrvatsku gdje upisuje smjer Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Do sada je režirala u mnogim kazalištima u Zagrebu i okolici (HNK Zagreb, Dramsko kazalište Gavella, &TD, Satiričko kazalište Kerempuh, Teatar Žar ptica, Gradsko kazalište Trešnja u Zagrebu, na Sceni "Gorica" u Velikoj Gorici), a izvan Hrvatske ostvarila je suradnju s Narodnim pozorištem u Tuzli. Bila je višegodišnji suradnik HRT-a kao redateljica sinhronizacije animiranih filmova i redatelj na posebnim projektima. Četiri puta je režirala dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta. Režirala je i otvaranje 50. festivala igranog filma u Puli, a u pulskom INK-u dvije je sezone obnašala funkciju ravnateljice.[1]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. „Saša Broz - biografija”. Arhivirano iz originala na datum 2013-12-03. Pristupljeno 2014-07-26. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]