Aleksandar od Fere

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aleksandar (grčki: Ἀλέξανδρος) je bio tagus ili despot grada Fera u Tesaliji, te je tim gradom, a i ostatkom oblasti, vladao od 369. do 358. pne.[1]

Bio je sin, a prema nekim izvorima pranećak, vladara Jasona iz Fere. Nakon što je godine 370. pne. Jason ubijen, na vlast je došao Aleksandrov brat Polidor, koga je Aleksandar dao otrovati kako bi došao na vlast. [2] Ksenofont, pak, navodi da je Polidora naslijedio brat Polifron, koga je potom ubio Aleksndar. U svakom slučaju, novi vladar se ispočetka počeo okrutno odnositi prema svojim podanicima što je Aleaude, moćnu aristokratsku porodicu iz Larise, natjeralo da 368. pne. dignu ustanak i zatraže makedonsku pomoć. Ona je stigla, ali je kralj Aleksandar II na prevaru u tesalijskim gradovima postavio garnizone. Osjetivši se ugroženom, u Tesaliju je Teba poslala vojsku pod Pelopidom koja je istjerala Makedonce i vratila Aleksandra na vlast.

Iste se godine Pelopida, kome su se Tesalijci počeli žaliti na Aleksandrovu okrutnost, zajedno s Ismenijom došao intervenirati na Aleksandrov dvor, ali ga je Aleksandar dao zatvoriti. Tebanci su zbog toga pokrenula dva pohoda na Tesaliju s ciljem da ga izbave, a drugi put je Aleksandar pristao na njihove uvjete. Godine 364. pne. je Teba ponovno intervenirala protiv Aleksandra, koji se Tebancima suprostavio u bitci kod Kinoskefala u kojoj je poražen, iako je tada stradao Pelopida. Aleksandar je nakon bitke pristao predati vlast nad drugim tesalijskim gradovima te se priključiti Beotijskom savezu. Godine 362. pne. je tebanski saveznik poduzimao piratske pohode protiv Atena|Atene.

Svjestan da mu zbog okrutnosti prijeti atentat, Aleksandar je svoju palaču napunio stražarima. Međutim, godine 357. pne. je njegova supruga po imenu Teba uspjela zajedno sa svojom braćom izvesti atentat. Plutarh navodi da joj je motiv bila zgađenost okrutnošću njegovog muža, dok drugi izvori navode kako je u pitanju bila ljubomora zbog toga što je Aleksandar sve vrijeme provodio s mladim eromenosom.

Reference[uredi | uredi kod]