Aleksandar Serdar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.

Aleksandar Serdar, rođen u Beogradu, odakle posle završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim državama i Italiji.

Na Serdarev pijanistički razvoj su uticali, pre svih ostalih, Sergio Perticaroli i Leon Fleisher. Sledeći tradicionalan razvojni put mladih pijanista, Aleksandar Serdar je učestvovao na brojnim internacionalnim takmicenjima gde je dobijao visoke nagrade. Najznačajnije od njih su svakako Arthur Rubinstein u Tel Avivu, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi. Ove nagrade su doprinele uspešnom početku njegove internacionalne karijere.

Aleksandar Serdar je svirao recitale i sa orkestrom u skoro svim zemljama Evrope, u severnoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajldandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena. Srađivao je sa dirigentima kao sto su Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. U poslednjih nekoliko godina brojni uspesi na koncertima u Evropi privukli su pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Sa podjednakim entuzijazmom je svirao u koncertnim dvoranama kao sto su Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, and Festivals such as “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi kompakt disk za diskografsku kucu EMI koji je dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Aleksandar Serdar je izdao svoj prvi kompakt disk za PGP diskografsku kuću u Srbiji sa baroknim repertoarom.

Od 1999. godine, Serdar predaje na Akademiji umetnosti u Beogradu, Srbija, gde je izabran u zvanje redovnog profesora. Od 2006 godine, radi kao profesor na fakultetu umetnosti u Nišu.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]