Aleksandar Serdar

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Commons-emblem-question.svg Ovom članku ili jednom njegovom dijelu nedostaju izvori.
Molimo vas da pomognete Wikipediji i dodate odgovarajuće izvore u članak.

Aleksandar Serdar, rođen u Beogradu, odakle posle završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u Sjedinjenim državama i Italiji.

Na njegovu pijanističku formaciju su uticali tokom godina pre svega, Sergio Perticaroli i Leon Fleisher. Kao logičan put jednog mladog pijaniste, Aleksandar Serdar je učestvovao na brojnim internacionalnim takmicenjima gde je dobio visoke nagrade. Najznačajnija od njih su svakako Arthur Rubinstein u Tel Avivu, Monza-Rina Salla Galo, Vercelli, Carlo Zechhi, koji su doveli do početka razvoja njegove internacionalne karijere.

Aleksandar Serdar je svirao resitale i sa orkestrom u skoro svim zemljama Evrope, u severnoj Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajldandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijama Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena. Sa dirigentima kao sto su Jean-Claude Casadesus, Jorg Peter Weigle, Emil Tabakov, Mendi Rodan, Marcello Viotti, Michael Plason. U poslednjih nekoliko godina brojni uspesi na koncertima u Evropi su privukli pažnju kritičara i organizatora koncertnih sezona i festivala. Sa podjendakim entuzijazmom je svirao u koncertnim dvoranama kao sto su Theatre Chatelet, Auditorium du Louvre, Tonhalle in Zurich, Alice Tully hall in New Yorks Lincoln Center, and Festivals such as “La Roque d’Antheron, Folles Journeaus in Nantes, Sully sur Loire, St. Riquier, Schleasu Holstein in Hamburg, Montpellier Festival of Radio France.

Aleksandar Serdar je snimio svoj prvi kompakt disk za diskografsku kucu EMI koji je dobio izvanredne kritike muzičkih časopisa. Aleksandar Serdar je izdao svoj prvi kompakt disk za PGP diskografsku kuću u Srbiji sa baroknim repertoarom.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]