Aleksandar IV od Makedonije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Aleksandar IV Makedonski)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Aleksandar IV Eg (grčki: Ἀλέξανδρος Aἰγός — 323–309. pne.) bio je sin makedonskog kralja Aleksandra III Velikog i baktrijske princeze Roksane.

Podjela u Triparadisu
Kraljevi Filip III od Makedonije
Aleksandar IV od Makedonije
Regent Antipater

Kada je Aleksandar 10.6. 323. pne. umro, njegovo dijete se još nije rodilo. S obzirom da nasljednik nije bio određen, u Aleksandrovoj vojsci je izbila pobuna s ciljem da se nasljednikom proglasi Aleksandrov stariji, nezakoniti i duševno slabi brat Aridej. Komandant konjice Perdika je, pak, htio da carstvo naslijedi Aleksandrovo dijete. Na kraju je postignut sporazum - Aridej će postati kralj pod imenom Filip III, ali će morati dijeliti prijestolje ako Roksanino dijete bude muško. Kada je Roksana u augustu rodila sina, on je proglašen kraljem kao Aleksandar IV. U njegovo ime je kao regent zavladao Perdika.

Godine 320. pne. je Perdika ubijen prilikom pokušaja da uguši pobunu u Egiptu, a regentom je postao Antipater. Nakon Antipaterove smrti 319. pne. je regentom postao Poliperhon, na što je Antipaterov sin Kasandar pokrenuo pobunu i uspio postati regent 317. pne. Nakon što je suzbio neuspjele pokušaje Filipa III da preuzme vlast, godine 309. pne. je dao otrovati Roksanu i Aleksandra kako bi spriječio da preuzmu vlast, odnosno ugroze njegovo regentstvo.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Aleksandar IV od Makedonije
Rođen/a: 323. pne. Umro/la: 309. pne.
Prethodi:
Filip III
Kralj Makedonije
323–309. pne.
Slijedi:
Kasandar
Kralj Azije
323–309. pne.
Slijedi:
Seleuk I Nikator
Faraon Egipta
323–309. pne.
Slijedi:
Ptolomej I Soter