Aleksa Dundić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ukoliko ste tražili sovjetsko-jugoslovenski film, vidite članak Aleksa Dundić (film).
Aleksa Dundić
Aleksa Dundić
Datum rođenja1896. (?)
Mesto rođenjaGrabovac (?)

 Austrougarska
Datum smrti8. jul 1920.
Mesto smrtiRovno
Učešće u ratovimaPrvi svetski rat
Ruski građanski rat
SlužbaCrvena armija
19181920.
Odlikovanja
Orden crvene zastave
Orden crvene zastave

Aleksa Dundić (takođe znan pod pseudonimom Ivan, Aleko, ?-Rovno, 8. jul 1920) je bio učesnik Ruskog građanskog rata na strani Crvenih. Odlikovan je najvišim sovjetskim odlikovanjem Ordenom Crvene zastave. O njemu je 1958. snimljen istoimeni film u sovjetsko-jugoslovenskoj koprodukciji.

Biografija[uredi | uredi kod]

Dundićevo poreklo je nejasno. Postoje dva mišljenja o njegovom poreklu. Po prvom Aleksa Dundić poreklom Srbin iz Grabovca čije je pravo ime Toma Dundić, dok je je po drugom verovanju on iz Kosjerića čije je pravo ime Milutin Čolić.

Po Velikoj sovjetkoj enciklopediji Dundić je rođen 13. aprila 1896 (ili po drugim podacima 12. avgusta 1897) u Grabocu u Dalmaciji koja je tada bila deo Austro-Ugarske. Naučio je da jaše još kao dečak radeći kao pastir u Argentini i Brazilu.

Na početku Prvog svetskog rata mobilisan je u Austro-Ugarsku vojsku. Na Istočnom frontu 1916. tokom bitke kod Lucka zarobila ga je ruska vojska. Dobrovoljno se prijavio u Srpski dobrovoljački korpus koji se nalazio u Rusiji. Od polovine 1917. je bio član Crvene garde. U martu 1918. je bio na čelu gerilskog odreda u regionu Bahmuta (danas Artemovsk) koji se kasnije pridružio Morozov-Donjeckoj diviziji koja se povlačila sa armijom Klimenta Vorošilova prema Caricinu u junu 1918. Učestvovao je u odbrani Caricina kao član Internacionalnog bataljona, a zatim u konjičkoj brigadu Krjučkovskog i Bulatkina. Od 1919. je služio pod komandom Semjona Buđonija. Učestvovao je u brojnim bitkama i ranjen je nekoliko puta. Zbog svoje hrabrosti bio je popularan među Buđonijevim vojnicima. Od juna 1919. je bio zamenik komadanta 36. puka 6. konjičke divizije. Poginuo je kod Rovna u današnjoj Ukrajini i odlikovan je Ordenom Crvene zastave.

U znak priznanja, urna s njegovim pepelom položena je u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik .

Vanjske veze[uredi | uredi kod]