Albert Misak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Albert Misak i Edek Bartz

Albert Misak (rođen u Beču 1947. godine) je muzičar, glumac i televizijski tehničar jevrejskog porekla iz Austrije. Zajedno sa Edekom Bartzom osnovao je jidiški duo Geduldig un Thimann. Uz svoj angažman u Austriji, van zemalja nemačkog govornog područja zapažen je i po ulozi draguljara Mordecaija Wulkana u filmu Schindlerova lista iz 1993. godine.[1]

Muzička karijera Alberta Misaka obeležena je saradnjom sa školskim prijateljem Edekom Bartzom koji je rođen u kampu u Sovjetskom Savezu 1946. godine. Potaknuti muzičkim stvaralaštvom njujorškog rabina Shloma Carlebacha, Misak i Bartz su počeli da istražuju svoje jevrejsko poreklo. U šezdesetim su dvojica prijatelja radili kao elektrotehničari ili prodavači muzičkih ploča, a naveče i vikendom su i stvirali muziku. 1966. osnovali su i muzičku grupu Les Sabres. Inspirisani filmom Yidl mitn Fidl počeli su da istražuju jevrejsku jidiš muziku uz učenje jidiša. Tada su odabrali devojačka prezimena svojih majki, Geduldig un Thimann, kao naziv svoga dua. Njihove majke su sa zabrinutošću posmatrale ovu odluku bojeći se reakcija javnosti i otvorenog nasilja zbog javnog pokazivanja jevrejskog identiteta u rigidnoj klimi posleratne Austrije.

Duo se etablirao i objavio više albuma kroz 1970-e da bi prestao nastupati 1986. godine, a poslednju zajedničku ploču objavili su 1992. godine. 1993. Misak je angažovan da glumi u filmu Schindlerova lista nakon čega se seli u London, a zatim u New York gde se gotovo u potpunosti povlači iz javnoga života. 2015. godine Misak i Bartz su darovali svoje zbirke fotografija, letaka, novinskih tekstova i plakata Gradskoj biblioteci u Beču, a 2016. godine predstavili su reizdanje svog albuma u Jevrejskom muzeju u Beču.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. James Klarke: Steven Spielberg: The Pocket Essential Guide, 2004, S. 108