Alarih II

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Alarik II)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alarik II.

Alarik II. (lat. Alaricus ), bio je vizigotski kralj od 485. do 507. godine. Alarikovo kraljevstvo je obuhvaćalo cijelu Hispaniju (osim sjeverozapadnog dijela), cijelu Akvitansku Galiju i veliki dio tada još uvijek nepodijeljene Narbonske Galije. Bio je oženjen Tindigotom, nezakonitom kćeri Teodorika Velikog, ostrogotskog kralja.

Godine 486. Alarik II. je uskratio utočište Sijagriju, bivšem soasonskom vladaru, koga je potukao franački kralj Klodvig I. u Soasonskoj bitci (486.) Alarik je uhvatio Sijagrija i predao ga Klodvigu koji ga je potom pogubio.

Alarik II. je bio arijanac, kao i svi drugi vizigotski plemići, ali je dosta ublažio politiku proganjanja katolika koju je prakticirao njegov otac Eurik, čak im je odobrio i održavanje sabora 506. godine u Agdu. Bio je u zategnutim odnosima s biskupima iz Arla. Cezarije, biskup od Arla, bio je osumnjičen da kuje urotu kako bi predao Arl Burgundima čiji je kralj bio oženjen sestrom franačkog kralja Klodviga. Alarik je protjerao Cezarija u Bordeaux u Akvitaniji, a potom mu dozvolio i povrakat nakon što je prošla kriza.

Poznat je i po tome što je naredio pravljenje rekompilacije rimskih zakona i proglasa za svoje "rimske" podanike. Ovaj zakonik je poznat kao Alarikov zakonik ili Alarikov brevijar (lat. Breviarium Alaricianum).

Poginuo je u bitci kod Vouilléa 507. godine u kojoj su Vizigoti izgubili od Franaka predvođenih Klodvigom. Ova bitka je označila kraj vizigotskog kraljevstva u Toulouseu i povlačenje Vizigota dublje u Hispaniju, kao i kasnije premještanje vizigotske prijestolnice iz Toulousea u Toledo. Od galskih posjeda, Vizgoti su još jedino zadržali Septimaniju, zapadni dio Narbonske Galije, koja otprilike odgovara današnjem fracuskoj regiji Languedoc-Roussillon.

Alarika je naslijedio njegov izvanbračni sin Gesalek jer je njegov zakoniti sin, Amalarik, tada bio maloljetan.

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
Eurih
Vizigotski kralj
(485507)
Nasljednik:
Gesalih