Alan Watts

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Alan Vats)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alan Wilson Watts
Rođenje6. siječnja 1915.
Smrt16. studenog 1973.
Filozofija
Škola/Tradicijazen, hinduizam, panteizam, kršćanstvo, taoizam
Glavni interesiidentitet, viša svijest, estetika, etika
Inspiracija

Alan Vilson Vats (6. januar 1915 - 16. novembar 1973) bio je britanski [1] filozof koji je tumačio i popularizirao istočnjačku filozofiju publici na zapadu. Rođen je u Krajstčerču u Engleskoj, a 1938. godine se preselio u Sjedinjene Države i započeo zen trening u Njujorku. Tokom karijere je pohađao Siberi zapadno-teološku bogosloviju, gde je i magistrirao teologiju . Vats je 1945. godine postao anglikanski sveštenik, a zatim je 1950. godine napustio službu i preselio se u Kaliforniju, gde se pridružio fakultetu Američke akademije za azijske studije .

Vats je stekao veliki broj privrženika u oblasti zaliva San Franciska, radeći kao urednik programa na KPFA, stanici Pacifik radija u Berkliju . Vats je napisao više od 25 knjiga i članaka o temama važnim za istočnu i zapadnu religiju, uvodeći tada rastuću kulturu mladih na Put zena (1957), jednu od prvih bestseler knjiga o budizmu . U Psihoterapija Istoka i Zapada (1961.) Vats je predložio da se budizam može posmatrati kao oblik psihoterapije, a ne kao religija. Smatrao je da je Priroda, muškarac i žena (1958.) ”sa književnog stanovišta - najbolja knjiga koju sam ikada napisao." [2] Takođe je istraživao ljudsku svest u eseju "Nova alhemija" (1958) i u knjizi Vesela kosmologija (1962).

Pred kraj svog života vreme je provodio između kuće na brodu u Sausalitu i kabine na planini Tamalpais . Prema kritičaru Eriku Davisu, njegova "pisanja i snimljeni razgovori i dalje blistaju dubokom i galvanskom lucidnošću". [3]

Reference[uredi | uredi kod]