Alan Garcia

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Alan García)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alan Garcia - George W. Bush

Alan Gabriel Ludwig García Pérez (23. 5. 1949. - 17. 4. 2019) je peruanski ljevičarski političar, najpoznatiji po tome što je od 1985. do 1990. bio predsjednik Perua, a godine 2006. ponovno izabran, pobijedivši radikalno lijevog kandidata Ollantu Humalu.

Alan Garcia, izabran kao kandidat umjereno lijeve stranke APRA, je na početku svog prvog mandata bio slavljen kao latinoamerički Kennedy, ali se vrlo brzo pokazalo kako se nije u stanju suočiti s ozbiljnim ekonomskim, socijalnim i političkim problemima svoje zemlje. Peruanska ekonomija je doživjela kolaps i survala se u hiperinflaciju, a sve veći socijalni problemi su stvorili plodno tlo za maoistički gerilski pokret Sendero Luminoso. U nastojanju da gerilu suzbije vojnom silom, peruanske snage sigurnosti su počinile cijeli niz zločina i brutalnih gaženja ljudskih prava.

Razočarenje Garcijom je omogućilo desničarskom kandidatu Albertu Fujimoriju da dođe na vlast godine 1990.

Alan Garcia se godine 2006. ponovno kandidirao za predsjednika. U prvom krugu je dobio manje glasova od Humale, ali u drugom krugu su za njega glas dali pristaše poražene desničarske kandidatkinje Lourdes Flores Nano.