Akiko Shikata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Akiko Shikata
志方あきこ
Lični podaci
Datum rođenja7. siječnja 1989.
Mjesto rođenjaJapan Tokijo, Japan,
Muzički rad
Period aktivnosti2001 - danas
Žanrneoklasični dark wave, ethereal wave
Diskografska kućaVagrancy (2001-danas)
Hats Unlimited (2005-2007)
Frontier Works (2008-danas)
Avex Trax (2009-danas)
Ostalo
Povezani izvođačiTaro Hakase
Službene straniceshikata-akiko.com

Akiko Shikata (志方あきこ Shikata Akiko?) je japanska pjevačica i skladateljica, najpoznatija po svom radu na glazbi za video igre i brojne anime serije. Njezin globalno najpoznatiji doprinos su glazba za serijale igara Ar tonelico, Shadow Hearts i Umineko no Naku Koro ni, kao i glazba za anime Umineko no Naku Koro ni i Tales of Symphonia.

Rođena je u Tokiju, 7. siječnja 1989. godine.[1] Svira četiri instrumenta, a karijeru je započela 2001. godine, osnovavši nezavisnu produkcijsku kuću Vagrancy, koja je bila povezana sa dōjin glazbom. Globalni uspjeh postiže 2007., kada počinje surađivati na seriji igara Umineko no Naku Koro ni. Godine 2008. izdala je OST album za video igru, na kojemu se nalazila i istoimena naslovna pjesma. Radilo se tu o njezinom prvom TOP30 izdanju, a njezin sljedeći album (Harmonia, 2009.), ušao je među 20 najboljih te godine.

Godine 2009. počela se baviti glazbom za anime, surađujući, ponovo, na serijalu Umineko no Naku Koro ni. Shikata je izvodila naslovnu pjesmu, "Katayoku no Tori" (jap. "Ptica s jednim krilom"), koja je uvelike obilježila cijeli serijal i postala jedna od njezinih najpoznatijih pjesama. Izvodila je još pjesama u sklopu suradnje na animeu, a njezin sljedeći singl, "Inori no Kanata", korišten je tokom odjavne špice animea Tales of Symphonia.

Njezina glazba poznata je po svom etničkom prizvuku i kompleksnim vokalima.[2] Naime, u samo jednoj njezinoj pjesmi može se uočiti gotovo 200 različitih vokalnih dionica koje su, dakako, snimane zasebno.[3]

Diskografija[uredi | uredi kod]

Studijski albumi[uredi | uredi kod]

OST[uredi | uredi kod]

Kompilacije[uredi | uredi kod]

Instrumentalni albumi[uredi | uredi kod]

Singlovi[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. MyAnimeList.com - Shikata, Akiko
  2. „志方 あきこ - Akiko Shikata” (Japanese). Arhivirano iz originala na datum 2010-02-08. Pristupljeno 23. 02. 2010. 
  3. „Akiko Shikata Biography” (Japanese). Arhivirano iz originala na datum 2010-01-25. Pristupljeno 23. 02. 2010. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]