Aki Rahimovski

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aki Rahimovski
Lični podaci
Ime po rođenjuAleksandar Rahimovski
Drugo imeAki
Datum rođenja5. lipnja 1955.
Niš, Srbija
Datum smrti22. siječnja 2022.
Novo Mesto, Slovenija
ZanimanjePjevač
glazbenik
Muzički rad
Period aktivnosti1970.-22.01.2022.
ŽanrRock
Disco
Pop-folk
Soft rock
Reggae
Novi val
Ostalo
NagradeDobitnik diskografske nagrade Porin
Službene straniceParni valjak
Discogs

Aki Rahimovski (Niš, 5. lipnja 1955. - Novo Mesto, 22. siječnja 2022.) bio je makedonsko-hrvatski pjevač, najpoznatiji po angažmanu u zagrebačkom sastavu Parnom valjku.

Životopis

Aleksandar "Aki" Rahimovski - rođen je 5. lipnja 1955. godine u Nišu, ali se ubrzo s obitelji preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio glazbeni profesor, sa sedam godina je krenuo u glazbenu školu, odsjek klavir i pjevanje.[1]

Glazbena karijera

Kao tinejdžer bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Krvna braća i Grupa Torr, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Parni valjak

1975. godine upoznaje gitaristu i skladatelja Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Pađena. Te iste 1975. godine u suradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivaju prvu postavu Parnog Valjka kao nekakva zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta. Prvu postavu Parnog Valjka činili su: Aki Rahimovski (Vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (Solo gitara, akustična gitara, vokal), Srećko Antonioli (bubnjevi), Zlatko Miksić - Fuma (bas gitara) i Jurica Pađen (solo gitara, akustična gitara). U 30-godišnjoj karijeri Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom Dođite na show!, kojeg je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački Jugoton plasira i njihov drugi album pod nazivom Glavom kroz zid. Treći studijski album Gradske priče objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svjetsku distribuciju pod nazivom City Kids. Četvrti album Vruće igre izlazi 1980. godine, a kao i predhodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pjevača Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album Vrijeme je na našoj strani. Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom Uhvati ritam. Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko milijuna. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom Pokreni se!, a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom Anđeli se dosađuju? na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni".

Posljednja se postava sastava počinje okupljati 1988. godine kada prilikom snimanja jedanaestog studijskog albuma Sjaj u očima sekciju Valjka nadopunjuju basist Zoran Preksavec - Preksi i bubnjar Dražen Scholz, a 1989. godine Valjku se pridružuje i klavijaturista Berislav Blazević - Bero. 1990. godine nova postava snima album Lovci snova, a 1991. godine povodom 15 godina rada sastav na tržište obajvljuje uživo album Svih 15 godina na kojem se našlo 29 uživo pjesama, a iste godine objavljena je i konpilacija Pusti nek traje. 1992. godine u sastav dolazi i ponajbolji hrvatski gitarista Marijan Brkić - Brk, koji, kao i Dražen Scholz i Berislav Blažević - Bero ostaje do samog raspada sastava. 1993. godine Parni valjak snima i trinaesti studijski album pod nazivom Buđenje, koji dobiva čak 6 Porina, a 1995. izdaju jedan od najprodavanijih hrvatskih albuma svih vremena, te definitivno najprodavaniji uživo album, Bez struje: Live in ZeKaeM. 1997. Samo snovi teku uzvodno. Zastave, petnaesti studijski album, objavljuju 2000. godine , a četiri godine kasnije, trenutno posljednji album, Pretežno sunčano?.

Solo karijera

2005. godine, na 30 godišnjicu osnivanja sastava, Hus odlučuje prestati sa koncertnim aktivnostima, dok ostatak sastava, pod vodstvom Akija Rahimovskog nastavlja sa radom, te 2007. godine snimaju album U vremenu izgubljenih. Iste godine nastupili su i u Australiji gdje su održali 5 koncerata. Početkom 2008. godine se rastaje sa pratećim bendom, te kreće na turneju po Srbiji sa klavijaturistom Emilom Saksom.

Ponovno okupljanje Parnog valjka

U jesen 2009. godine Valjak objavljuje veliki povratak u sastavu: Aki, Hus, Brk, Prexi, Bero te novi bubnjar - Dalibor Marinković - Dado; i to u sklopu "Karlovačko live" turneje. Turneja je obuhvaćala 10 gradova, sve je počelo u Dubrovniku, a završilo u Čakovcu. Aki i Valjak tokom te turneje dokazuju da su još uvijek u samom vrhu hrvatske glazbe, te pune sve gradove, a u Arena Zagreb i Varaždinskoj areni ruše rekord posjećenosti. Posjećuju u veće gradove Slovenije te Bosne i Hercegovine, dok u listopadu 2010. godine čak dva puta rasprodaju Beogradsku arenu (5. najveću dvoranu u Europi), te najavljuju koncerte po ostatku Srbije.

Diskografija

Parni valjak

Studijski albumi

Uživo albumi

Kompilacije

DVD

Ostala izdanja

  • Koncert, VHS, Jugoton, 1988.
  • Red Tab, poklon kaseta, Jugoton, 1990.
  • 25 godina, mini-kompilacija, Croatia Records, 2000.

Singlovi

  • "Parni valjak" / "Šizofrenik", Alta/PGP RTB, 1976.
  • "Tako prođe tko ne pazi kad ga Parni valjak zgazi" / "Dok si mlad", PGP RTB, 1976.
  • "Ljubavni jadi jednog Parnog valjka" / "Teško je biti sam", PGP RTB, 1976.
  • "Prevela me mala" / "O šumama, rijekama i pticama", PGP RTB, 1976.
  • "Oću da se ženim" / "Ljeto", Jugoton, 1977.
  • "Lutka za bal" / "Crni dani", Jugoton, 1977.
  • "Od motela do motela" / "Predstavi je kraj", CBS/Suzy, 1978.
  • "Stranica dnevnika" / "Ulične tuče", Jugoton, 1979.
  • "Ugasi me" / "Ugasi me" (instrumental), Jugoton, 1985.
  • "Kekec je slobodan, red je na nas", Croatia Records, 1991.
  • "Kaži ja!" / "Sai Baba blues" / "Kaži ja!" (Nu Zagreb Pepsi), Croatia Records, 1997.
  • "Mir na jastuku", Croatia Records, 2000.
  • "Srcekrad", Croatia Records, 2000.
  • "Ugasi me" (uživo), Croatia Records, 2001.
  • "Tko nam brani" / "Dok si pored mene", 2002.
  • "Nakon svih godina", Croatia Records, 2009.
  • "To sam stvarno ja", Croatia Records, 2009.
  • "Stvarno nestvarno", 2010.

Solo karijera

Studijski albumi

Vanjske veze

  1. "Mnogi nisu znali pravo ime Akija Rahimovskog". Avaz.ba